Berry Farm - Čučoriedková farma, Stupava, čučoriedky zber
StoryEditor

Čučoriedky obsahujú množstvo zdraviu prospešných živín

21.08.2022, 08:00
Autor:
redred

Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či mangán.

Hoci sú čučoriedky len malé plody, sú bohaté na živiny a priaznivo vplývajú na naše zdravie. O ich vplyve na naše zdravie informuje na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Čučoriedky sú plody nízkeho polokra brusnice čučoriedkovej (nazývaná aj čučoriedka obyčajná). Pochádzajú z oblastí severnej Európy a severnej Ázie. 

Ako uvádza regionálny úrad, "pôvodne rástli čučoriedky iba vo vyšších polohách typických pre studené zimy v riedkych ihličnatých lesoch, ale šľachtením sa ich pestovanie podarilo presunúť aj do miernejších klimatických podmienok a až do našich záhrad. Kvety čučoriedok kvitnú v máji až v júni a samotné plody dozrievajú v júli a auguste.

Čučoriedky sú chutné tmavomodré bobule, ktoré majú tmavočervenú voňavú dužinu a červenú šťavu. Už v dávnej minulosti boli používané na liečebné účely, zatiaľ čo ich sýto farebná šťava sa používala na farbenie rôznych materiálov. 

"U nás sa divoko rastúce čučoriedky vzhľadom a chuťou líšia od tých, ktoré sú väčšinou predávané v obchodoch. Ide o plody čučoriedky chocholíkatej, známej aj ako kanadská čučoriedka, ktorá pôvodom pochádza z oblastí Severnej Ameriky. V Európe zdomácnela a je pestovaná hlavne komerčne," spomína úrad. Oproti plodom čučoriedky obyčajnej sú plody čučoriedky chocholíkatej väčšie, majú bielu alebo priesvitnú dužinu a ich chuť je menej intenzívna. 

Čučoriedky obsahujú množstvo zdraviu prospešných živín. Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či mangán. "Typické tmavé sfarbenie čučoriedok zabezpečujú antokyány, farbivá zo skupiny flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky", hovorí MUDr.Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Vďaka svojmu obsahu rôznych živín s antioxidačným účinkom patria čučoriedky k výborným potravinových zdrojov antioxidantov. 

Čučoriedky taktiež obsahujú vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho traktu.

"Čučoriedky je možné neumyté skladovať v chladničke, avšak len niekoľko dní. Umývať čučoriedky treba až tesne pred ich konzumáciou. Na dlhodobejšie skladovanie je potom vhodnejšie ich zmraziť alebo vysušiť," odporúča úrad.

Čučoriedky je možné jesť samostatne čerstvé alebo ako súčasť rôznych receptov, avšak tepelnou úpravou môže dochádzať k strate ich teplo citlivých živín. Sú napríklad výbornou prísadou do pečenia, do smoothies, vynikajúce sú aj pridané do ovsených vločiek alebo šalátov. Je z nich možné pripraviť i ovocnú omáčku. Taktiež je vhodné z nich vyrobiť chutný džem.

"Čučoriedky síce nie sú chudobné na cukor, nemajú však nepriaznivé účinky na jeho hladinu v krvi, čo môže byť spôsobené vysokým obsahom antokyanínov, ktoré majú priaznivý vplyv na kontrolu cukru v krvi," čo hodnotí úrad ako dobrú správu pre diabetikov.

01 - Modified: 2023-12-06 15:53:03 - Feat.: - Title: Analýza: Na Slovensku je sledovaných takmer 350-tisíc pacientov s diabetes mellitus 02 - Modified: 2023-10-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Riziká chrípky na Slovensku podceňujeme 03 - Modified: 2023-10-04 05:00:00 - Feat.: - Title: Diabetici odmietajú, aby sa o nich starali iní špecialisti ako diabetológovia 04 - Modified: 2023-09-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Prednosta Geriatrickej internej kliniky Fakultnej nemocnice Motol: Nová liečba diabetu. Ako s ním žiť? 05 - Modified: 2023-06-25 05:00:00 - Feat.: - Title: Odborníci varujú, do roku 2050 bude mať cukrovku viac ako 1,3 miliardy ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
13. apríl 2024 21:14