StoryEditor

Všeobecní lekári stoja za pediatrami. Zlúčenie pohotovostí je jediný spôsob, tvrdia

12.06.2023, 16:51
Autor:
redred

Na Slovensku aktuálne chýba pätina minimálneho potrebného počtu primárnych pediatrov.

Zväz ambulantných poskytovateľov plne podporuje výzvu „Počúvajte primárnych pediatrov“, v ktorej pediatri žiadajú o urýchlené riešenie neudržateľnej situácie vzhľadom na personálnu krízu.

Informovali o tom členovia zväzu na svojom webe.

Taktiež sa stotožňuje so zámerom ministerstva zdravotníctva, ktoré predložilo návrh na skrátenie ordinačných hodín a zlúčenie personálne neudržateľných pevných bodov Ambulantnej pohotovostnej služby (APS).

„Zníženie počtu bodov Ambulantnej pohotovostnej služby ich zlúčením, je vzhľadom ku kritickému nedostatku všeobecných lekárov pre deti a dorast jediný spôsob ako zachovať fungovanie APS a zároveň aj chod ešte existujúcich ambulancií.

Ide o snahu zabrániť zatváraniu pediatrických ambulancií a teda zániku preventívnej a diagnosticko-liečebnej činnosti v tomto odbore,“ uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov MUDr. Jaroslava Orosová.

Pracujúci dôchodcovia

Ako spresnila, na Slovensku aktuálne chýba pätina minimálneho potrebného počtu primárnych pediatrov.

„Viac ako päťdesiat percent pediatrov sú toho času pracujúci dôchodcovia, mnoho krát naozaj v úctyhodnom veku s vážne podlomeným zdravím, za ktorých v ambulanciách niet náhrady.

Títo lekári cez deň pracujú v ambulancii a následne bez prestávky zahajujú službu na APS v trvaní do 22.00 hod., pričom ďalší deň opäť ošetrujú detských pacientov vo vlastnej ambulancii,“ pokračovala.

image

Pripravuje sa zlučovanie ambulantných pohotovostí. Pediatri hovoria o kolapse a čakajú podporu od kolegov z nemocníc

Zdôraznila, že v niektorých regiónoch sa lekári vzhľadom k nenaplnenej sieti ambulancií striedajú v APS niekoľko krát za mesiac, čo je neudržateľné tempo, ktoré nevyhnutne povedie k zatvoreniu ešte existujúcich ambulancií.

„Zároveň sme presvedčení, že zlúčenie APS ako i skrátenie ordinačných hodín bude mať podstatne menší dopad na dostupnosť zdravotnej starostlivosti či zaťaženie nemocníc v porovnaní s reálne hroziacim rizikom zatvárania desiatok pediatrických ambulancií bez náhrady, ktoré by svojich pacientov už neošetrili vôbec,“ zhrnula Jaroslava Orosová.

Celú výzvu Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti “ Počúvajte primárnych pediatrov” nájdete tu.

 

 

01 - Modified: 2023-06-12 10:16:21 - Feat.: 0 - Title: Pripravuje sa zlučovanie ambulantných pohotovostí. Pediatri hovoria o kolapse a čakajú podporu od kolegov z nemocníc
01 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť 03 - Modified: 2024-01-23 08:50:40 - Feat.: - Title: ZAP a SVLS kritizujú pripravovanú podobu eObjednania 04 - Modified: 2024-01-19 10:19:10 - Feat.: - Title: Legislatívu súvisiacu s vystavovaním ePN treba podľa ministerky novelizovať 05 - Modified: 2024-01-05 08:05:54 - Feat.: - Title: ZAP: Ďalšie ambulancie skončili bez náhrady. Navyše, riešime legislatívnu smršť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 12:03