StoryEditor

Autorka nápadu na jednotnú uniformu pre sestry: Chceme, aby jej nosenie nebolo povinnosťou, ale privilégiom

31.03.2023, 17:10

Náborové príspevky sú jednoduchá, ale zradná cesta. Zamestnanec jednorazovo dostane určitú čiastku peňazí, ale to mu nezaručuje, že sa bude mať v práci dobre, vysvetľuje expertka na ošetrovateľstvo. ​

Náborové príspevky pre sestry bez stratégie sú jednoduchá, ale zradná cesta, vysvetľuje PhDr. Zuzana Fabianová, MBA, s ktorou sme hovorili aj o uniformách, platoch sestier a krokoch, ako zvýšiť ich spokojnosť  a motiváciu.

Ste autorkou myšlienky národnej uniformy pre sestry. Keď ste začiatkom marca predstavili prvé návrhy, na ich adresu zaznelo veľmi veľa výhrad. Sklamalo vás to?

Ani nie, lebo to bolo do veľkej miery iba nedorozumenie, spôsobené tým, že sestry nepochopili celé nastavenie,  napríklad to, že ide o prototypy, a teda prvé návrhy, ktoré sa budú pripomienkovať a vyvíjať v rámci pilotného skúšania v praxi. Podľa mnohých reakcií nebolo pochopené tiež to, že nová uniforma bude mať niekoľko variantov i strihov v rámci kolekcie, aby si každá sestra mohla vybrať, ktorý variant jej vyhovuje najviac.

Médiá nadšene zdieľali správu o nových uniformách, no neuviedli niektoré dôležité fakty, ich veľký záujem o tému a  jednoznačne kladná reakcia však boli pre nás veľkým povzbudením. Od samotného začiatku projektu sme často zaznamenávali aj pozitívnu odozvu, prejavy uznania, absolútne pochopenie a podporu a do pilotného skúšania sa chce zapojiť viac pracovísk ako sme plánovali.

Mne osobne sa uniforma veľmi páči. Obsahuje všetko to, čo by mala, vyžaruje pokoj, čistotu, eleganciu, podčiarkuje profesionalitu. Osobne si veľmi vážim odkaz, ktorý tú máme,a je skvelé, že sa môžeme oprieť aj o národnú tradíciu kultúry uniforiem, ktorá tu bola roky. Návrhárke sa podarilo mimoriadne vkusne prepojiť minulosť s futuristickými prvkami.

Štátny znak na ľavom rukáve dopĺňa každý model, výšivka v tvare srdca podčiarkuje nielen kvalitu a prepracovanosť modelov, no každej uniforme tiež dáva originalitu, výnimočnosť, punc vlastenectva a pozitívnu emóciu tak ako žiaden iný model na svete. Vyžaduje si to ešte širšie objasnenie a zároveň pokračujúce úsilie a spoluprácu. Uniforma nebola spontánnym nápadom jednotlivca. Vychádzali sme z výsledkov prieskumu, ktorý bol realizovaný na vzorke viac ako 2 400 sestier, záujemcov o povolanie sestry, študentov ošetrovateľstva, zástupcov vzdelávacích inštitúcií aj laickej verejnosti.

Čo ukázal tento prieskum?

Okrem iného z neho vyplynulo, že je nevyhnutné, aby sestry mali atraktívnu uniformu. V prvej desiatke dôvodov pre rozhodnutie pracovať ako sestra na Slovensku vo všetkých skupinách respondentov, no najviac medzi študentmi ošetrovateľstva. Už 25 rokov trvá postupná devastácia prestíže sestry.

Sestry v tímoch zanikajú, napriek ich obrovskému významu. Už niekoľko rokov pôsobím v oblasti tvorby národných štandardov. Snažím sa presadiť ošetrovateľstvo aj v rámci dlhodobej starostlivosti.

Vnímam, že zatiaľ čo vo vyspelom svete je ošetrovateľstvo veľmi významnou disciplínou, ktorá v zdravotníckych systémoch zohráva kľúčovú úlohu, na Slovensku nemá také postavenie, aké by malo mať.

Čím je to podľa vás spôsobené?

Zdá sa, že uniforma je banalita, ale iba na základe toho, že v danom tíme identifikujem konkrétnu profesiu, viem, kto ma vlastne ošetruje, no tiež napríklad viem, koľko sestier je na pracovisku, kto v tíme je a nie je kvalifikovaná sestra. Nemôže nám byť jedno, že viac ako  dve desaťročia sestry prestávajú byť rozpoznateľné v tímoch zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov v rozsiahlej sieti zdravotníckych a sociálnych služieb. 

Pacienti môžu iba tušiť, kto je vlastne sestra, a pritom majú právo na prvý pohľad vedieť, kto im vlastne podáva infúziu, či lieky.  Nikto až doteraz myšlienku vývoja uniforiem pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-13 14:40:33 - Feat.: 0 - Title: Jednotné a národné uniformy pre sestry: O tom, ako budú vyzerať, majú rozhodnúť skúsenosti z praxe 02 - Modified: 2023-03-09 07:05:56 - Feat.: 0 - Title: Sestry kritizujú návrh nových jednotných a národných uniforiem 03 - Modified: 2023-01-24 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová hlavná odborníčka pre ošetrovateľstvo: Problém s nedostatkom sestier nie je typický iba pre našu krajinu 04 - Modified: 2023-03-14 20:34:42 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Novelizovaný zákon o mzdách vytvára diskriminačné prostredie
01 - Modified: 2022-09-15 11:02:56 - Feat.: - Title: Kompromis pri platoch sestier je na stole. Odborová predáčka Kavecká má finálne stanovisko 02 - Modified: 2022-08-27 05:00:00 - Feat.: - Title: Sestry nesúhlasia s návrhom zvýšenia miezd
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:37