StoryEditor

Čerstvý absolvent medicíny: Študenti z Pellegriniho ročníkov museli v posluchárňach sedieť na zemi

02.08.2022, 17:00

V rozhovore s čerstvým absolventom Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine MUDr. Marekom Pavlišínom sa dozviete:

  • prečo je vzdelávanie medikov zaseknuté v minulosti.
  • podľa čoho si študenti medicíny vyberajú nemocnicu pre svoje ďalšie pôsobenie.
  • koľko spolužiakov z jeho ročníka odchádza pracovať do zahraničia.
  • ako by mali vyzerať nové univerzitné nemocnice v Bratislave a Martine.
  • čo hovorí na vyhlásenú štrajkovú pohotovosť lekárov.
  • že niektoré nemocnice účtujú medikom poplatok za povinnú letnú stáž počas prázdnin.

Pôsobíte ako prezident Slovenskej asociácie študentov medicíny. Čo je náplňou tejto organizácie?

Asociácia ako mimoškolské združenie existuje od roku 1997, spája všetky štyri spolky na slovenských lekárskych fakultách. Je to platforma pre realizáciu medikov, organizujeme zahraničné stáže, workshopy, osvetové akcie pre verejnosť, spájame slovenských študentov aj s medzinárodným fórom. Sme členmi IFMSA – medzinárodná organizácia študentov medicíny, ktorá má svoje stále miesto aj na zasadnutiach WHO.

Dva roky ste viedli asociáciu, v auguste sa končí vaše funkčné obdobie. Aké boli tie dva pandemické roky?

Zvyčajne sa dvakrát ročne stretávame na valnom zhromaždení, čo teraz nebolo možné. Moje funkčné obdobie bolo teda online. Veľa aktivít aj stáží sa muselo zrušiť. No prekonali sme to, už sme mali aj prezenčné valné zhromaždenie.

Z množstva projektov, ktoré robíte, ma zaujal Dr. House. Na známom seriáli si vysvetľujete medicínske chyby a nedokonalosti. Je o tento projekt medzi študentami záujem?

Áno, je určený hlavne pre študentov 4.-6. ročníka medicíny na zdokonalenie klinických vedomostí. Manažujeme to tak, že vždy príde lekár, pustíme si jednu časť seriálu a priebežne pauzujeme, povieme si, v čom robia chybu, prečo im 40 minút trvá, kým prídu niekedy aj na bazálnu patológiu a stále vylučujú tú istú diagnózu.

Od vedenia lekárskych fakúlt počúvame o nedostatočnom financovaní zo strany štátu. Vnímate tento problém zo spoločenskej diskusie alebo to vidíte priamo na vašom štúdiu?

Vnímame tie debaty, najmä keď sa hovorí o tom, koľko zahraničných študentov treba prijať, aby mohli zaplatiť naše štúdium. V praxi to vidieť najviac na zanedbaných budovách, ale tie sú väčšinou nemocničné, nie fakultné. Cítiť, že keby bolo financií viac, mohli by byť menšie skupinky študentov, viac simulátorov, lepšie vybavenie.

Združujete spolky medikov na všetkých lekárskych fakultách. Aké sú medzi nimi rozdiely z pohľadu študenta?

Každá fakulta má svoje špecifiká. Martin je taká malá fakulta s rodinnou atmosférou. Na SZU majú malé skupiny na cvičeniach, to im všetci závidíme. LF UK je práve opačne najväčšia a najstaršia, to prináša pozitíva aj negatíva ako veľké skupiny. V Košiciach som bol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-15 07:55:34 - Feat.: 0 - Title: Zmeny vo vzdelávaní zdravotníkov: Mladí lekári môžu po novom dvakrát zmeniť špecializačný odbor 02 - Modified: 2022-07-01 17:37:42 - Feat.: 0 - Title: Šéfka odborov v bratislavskej záchranke: V zdravotníctve nie je jedno, kým sa nahradí odchádzajúci zamestnanec 03 - Modified: 2022-06-14 13:59:33 - Feat.: 0 - Title: Lekárski odborári: Tisíce lekárov sú ochotní podať výpoveď
01 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 02 - Modified: 2023-12-07 09:41:28 - Feat.: - Title: Chýbajú nám tisícky zdravotníkov, Dolinková a Drucker hľadajú riešenia 03 - Modified: 2023-07-27 12:44:47 - Feat.: - Title: Rázsochy v nedohľadne, obnova súčasných nemocníc minimálna. Podmienky pre budúcich lekárov sa zhoršujú 04 - Modified: 2023-07-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Študenti medicíny dobrovoľne pomáhajú počas leta na centrálnych príjmoch 05 - Modified: 2023-03-31 12:06:27 - Feat.: - Title: V banskobystrickej nemocnici absolvovali predštátnicovú prax prví študenti medicíny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 16:19