StoryEditor

Šéfka odborov v bratislavskej záchranke: V zdravotníctve nie je jedno, kým sa nahradí odchádzajúci zamestnanec

01.07.2022, 19:00

V polovici júna vyhlásili odbory pri štátnej záchranke v Bratislave a Košiciach štrajkovú pohotovosť.

O dôvodoch aj o tom, kam môže situácia dospieť, hovorí MUDr. Zuzana Pukancová, predsedníčka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave.

Kedy naposledy štrajkovali zamestnanci záchrany? Priznám sa, že si nepamätám takúto situáciu.

V minulosti ešte nikdy k vyhláseniu štrajkovej pohotovosti nedošlo, je to prvýkrát. Viedli nás k tomu podobné dôvody ako Lekárske odborové združenie.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili zatiaľ len dve organizácie, pretože len tieto dve záchranné služby patria ako príspevkové organizácie do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. To však neznamená, že nemáme podporu od zamestnancov súkromných poskytovateľov, ktorú sme zatiaľ v primárnej fáze nevyužili.

Čo znamená štrajková pohotovosť v praxi?

V žiadnom prípade nechceme postaviť pacienta do roly rukojemníka, aby sa zhoršila kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti, alebo prišlo k jej nedostupnosti, lebo si uvedomujeme, že Integrovaný záchranný systém (IZS) slúži hlavne k rýchlej akcii v prípade ohrozenia života, zdravia, majetku alebo životného prostredia.

Je dôležité, aby fungoval a nechceme ho nijakým spôsobom vyradiť. Nechceli sme na začiatku zásadným spôsobom obmedzovať prevádzku, vzhľadom na to, že budú letné prázdniny, keď má zamestnávateľ každý rok problémy s obsadením služieb a so zabezpečením prevádzky. Na začiatku sme zvolili formu komunikácie.

Môžu vôbec zamestnanci záchranky štrajkovať? Iné zložky Integrovaného záchranného systému ako hasiči či policajti majú právo na štrajk obmedzené...

Analyzovali sme tieto možnosti, dodržiavame etické zásady. Nechceme ohrozovať pacienta, chceme zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v prednemocničnej fáze, na druhej strane, problémy je potrebné riešiť.

Nie je možné donekonečna držať zamestnancov v práci pod tlakom, v núdzovom stave alebo v mimoriadnej situácii. V systéme je väčšie množstvo kolegov v preddôchodkovom a dôchodkovom veku....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 02 - Modified: 2024-01-20 13:16:00 - Feat.: - Title: V lyžiarskych strediskách riešia úrazy desiatky záchranárov 03 - Modified: 2023-11-23 13:18:01 - Feat.: - Title: Bližšie k reforme záchraniek. Ministerstvo dostalo analýzu od Žilinskej univerzity 04 - Modified: 2023-01-03 15:56:49 - Feat.: - Title: Šéfka odborov v bratislavskej záchranke: Stojí za to, aby sa integrovaný záchranný systém začal vnímať ako jedna z priorít 05 - Modified: 2022-12-02 08:08:16 - Feat.: - Title: Komentár: Rozdiel v mzdovom zvýhodnení vyvolá reťazovú reakciu ostatných profesií
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 03:40