prof. PhDr. Mgr. Monika Jankechová, PhD., riaditeľka Sekcie vzdelávania a riadenia ľudských zdrojov v zdravotníctve MZ SR.
StoryEditor

Zmeny vo vzdelávaní zdravotníkov: Mladí lekári môžu po novom dvakrát zmeniť špecializačný odbor

15.07.2022, 09:30

Čakajú nás aj neatraktívne, ale potrebné diskusie, napríklad o vzdelávaní v ošetrovateľstve, hovorí prof. PhDr. Mgr. Monika Jankechová, PhD., riaditeľka odboru zdravotníckeho vzdelávania na ministerstve zdravotníctva.

V rozhovore sa dozviete:

  • Či sa ešte bude meniť názov povolania zdravotnícky asistent na praktická sestra – asistent
  • Novela priniesla úpravy vo vzdelávaní zdravotníkov. Ktoré sú tie najdôležitejšie?
  • Aké sú teraz podmienky pri uznávaní kvalifikácií
  • Bude sa ešte meniť vstup zahraničných pracovníkov a ako budú vyzerať jazykové skúšky po novom?
  • Ministerstvo avizovalo jazykové kurzy pre zdravotníkov z Ukrajiny vo svojej gescii. Ako to v súčasnosti vyzerá?
  • Kedy uvidíme v praxi reálny prínos dočasnej odbornej stáže
  • Upravilo sa aj zaraďovanie lekárov do špecializačnej prípravy. Ako prebieha po novom?

Od marca sa zmenil názov povolania zdravotnícky asistent na praktická sestra – asistent. Ide o tretí názov za štyri roky. Je to posledná zmena?

Pevne verím, že áno. Rezort zdravotníctva to takto aj komunikoval a garantoval, že žiaci, ktorí nastúpia v najbližšom školskom roku do 1. ročníka, ukončia štúdium v študijnom odbore praktická sestra a získajú odbornú spôsobilosť v zdravotníckom povolaní praktická sestra – asistent.

Nie je optimálne, že od roku 2018 dochádzalo k takej významnej fluktuácii zmien názvu tohto povolania. Azda sa v horizonte niekoľkých rokov stotožníme s novým názvom povolania.

Vnímam, že pre zdravotníckeho pracovníka je veľmi dôležité pomenovanie, ale zároveň, najmä v ošetrovateľskom tíme, v ktorom pracuje sestra, sestra špecialistka, praktická sestra – asistent, sanitár, je veľmi dôležité definovať rozsah ich činností. Myslím si, že uvedená téma by mala byť väčšou prioritou a o nej sme zatiaľ v mediálnom priestore diskutovali a komunikovali iba parciálne.

Kedy o nej budeme počuť viac? Sú už kompetencie doriešené?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-30 15:30:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy a reformy duševného zdravia: Škrtnú sa autá, plánované centrá aj vzdelávanie zdravotníkov 02 - Modified: 2022-06-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Kontrola vzdelávania na zdravotníckych školách ukázala, že chýba zodpovednosť za dostatok absolventov 03 - Modified: 2022-02-11 18:14:43 - Feat.: - Title: Rozhodnutie o praktických sestrách sa opäť odložilo. Prestaňme klamať pacientov, žiada komora 04 - Modified: 2022-02-07 18:17:43 - Feat.: - Title: Lengvarský o situácii v nemocniciach: Máme armádu s generálmi, ale bez mužstva 05 - Modified: 2022-01-27 16:21:46 - Feat.: - Title: Zmeny sa dotknú tisícok súčasných aj budúcich zdravotníkov. Čo bude s praktickými sestrami?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 07:35