StoryEditor

TOP lekárka: Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka. Jej zmena je často dôsledkom iného ochorenia

22.07.2022, 09:03
  • Ako každý rok, aj tento štartuje projekt Zdravotníckych novín Top lekári na Slovensku. Cieľom je vyzdvihnúť úspechy lekárov, o ktorých sa nie vždy hovorí, najmä v dnešnej dobe.
  • Projektom chceme ukázať, že aj na Slovensku sú špičkoví lekári. Patrí medzi nich aj MUDr. Marta Kučeráková, vedúca lekárka oddelenia hematológie a Krvnej banky z Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, ktorá vlani získala najviac hlasov v odbore hematológia.

Výborný odborník a milý človek v jednej osobe. Takto bola hodnotená minulý rok top lekárka v odbore hematológia v diskusii počas hlasovania.

Zaoberá sa komplikovanými prípadmi pacientov a podieľa sa na vyšetrení komplikovaných protilátok u tehotných žien z celého Slovenska.

Napriek tomu skromne dodáva, že ocenenie by si zaslúžili iní. MUDr. Marta Kučeráková, vedúca lekárka oddelenia hematológie a Krvnej banky, Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

Prečo ste si vybrali medicínu? Inšpiroval vás niekto?

Študovala som na gymnáziu v matematicko-fyzikálnej triede. V matematike a fyzike, pravdaže s výnimkou tej teoretickej, sa všetko riadi podľa vzorcov. V biológii je to úplne inak, existuje nekonečné množstvo výnimiek z akýchkoľvek pravidiel, a tým ma biológia fascinovala. Je zaujímavé, že z našej matematicko-fyzikálnej triedy sme nakoniec šiesti lekári.

Zvyčajne sa stretávam s postojom, že lekári nemajú veľmi v obľube matematiku.

Matematika je skvelá a využijete ju všade, aj v medicíne. Moja srdcovka je imunohematológia, kde potrebujem kombinatoriku a aj určité „vzorce“ s premennými.

image

Hlasujte za vášho TOP lekára na Slovensku

A čím si vás získala hematológia?

Hematológia je krásny odbor. Začínate pri vyšetrení u pacienta s otázkami na zdravotné problémy a končíte pri mikroskope. Zosúladením všetkých informácií o pacientovi a súboru výsledkov laboratórnych a pomocných vyšetrovacích metód, molekulovej genetiky, prietokovej cytometrie, cytológie a histológie stanovíte diagnózu.

Akí pacienti k vám prichádzajú?

Teraz takmer všetci. Bohužiaľ, zdravotnícky systém nefunguje optimálne. Mnohokrát k nám dnes odosiela obvodný lekár pacienta s akoukoľvek zmenou v krvnom obraze a hemokoagulácie bez doplnenia základných vyšetrení. Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka a zmena v jej zložení je často dôsledkom iného ako primárneho hematologického ochorenia. Hematologické ambulancie sú teda absolútne preťažené. Takáto situácia v minulosti nebola. Zrejme to má súvislosť so zmenou kompetencií...

Náplň práce v našom odbore sa ale výrazne odlišuje v závislosti od typu pracoviska. Malé hematologické ambulancie musia riešiť prioritne diagnostiku, často s obmedzenými možnosťami. Vo fakultnej nemocnici fungujeme niekde medzi malými hematologickými a špičkovými hematologickými pracoviskami v univerzitných nemocniciach a Národnom onkologickom ústave. Skutočná top hematológia s komplexnou starostlivosťou sa odohráva práve tam. Našou úlohou je v kvante pa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-19 10:30:56 - Feat.: 0 - Title: Mená tohtoročných TOP lekárov na Slovensku spoznáme už čoskoro
01 - Modified: 2023-03-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Prognóza pacientov s mnohopočetným myelómom sa za posledné roky značne zlepšila 02 - Modified: 2023-02-27 12:53:44 - Feat.: - Title: Docent Blatný: Úroveň slovenskej a českej hematológie nezaostáva za vyspelým svetom 03 - Modified: 2022-12-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Pupočníková krv zo Slovenska pomohla pri liečbe Burkittovho lymfómu vo Francúzsku a neuroblastómu v Maďarsku 04 - Modified: 2022-12-03 15:05:41 - Feat.: - Title: TOP lekárka Nelli Kishko: Mám veľa detí z Ukrajiny a ďalšie pribúdajú 05 - Modified: 2022-12-03 14:11:48 - Feat.: - Title: Zdravotnícke noviny ocenili TOP lekárov na Slovensku za rok 2022
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 18:16