StoryEditor

Top lekár: ​Pacientkam hovorím pravdu

21.11.2019, 23:00
Po promócii ho lákala neurológia, ale na Kramároch bolo práve voľné miesto na gynekologicko-pôrodníckej klinike. A to rozhodlo. V roku 1995 nastúpil MUDr. Oliver Sadovský, CSc., do Národného onkologického ústavu na oddelenie gynekologickej onkológie. Napriek dôchodkovému veku tu pracuje dodnes.

V SR je ročne 600 nových prípadov rakoviny krčka maternice, 200 žien ročne zomiera. Laicky by sa to dalo interpretovať tak, že dve tretiny žien je možné vyliečiť. Je to tak?

Áno, sedí to. Je to dané tým, že máme celkom dobré zdravotníctvo, napriek kritike, ktorá sa nad ním stále vznáša a ktorej celkom nerozumiem. Vieme efektívne liečiť skoré štádiá ochorenia, kde je relatívne dobrá záchytnosť, čo znamená, že naši kolegovia na obvodoch odvádzajú svoju prácu a diagnostiku.

A je aj isté povedomie u žien, ktoré chodia na preventívne prehliadky. Je pravda, že dvesto žien ročne umiera, čo by nemuselo byť. Ale, žiaľ, nemáme dobre rozvinutý organizovaný skríning, ako by som si predstavoval.

Sú tieto čísla presné, keďže dáta z onkologického registra sú aktualizované s niekoľkoročným oneskorením?

Sú to veľmi presné dáta. Bývalý československý onkologický register, ktorý potom pokračoval aj na Slovensku, bol vysoko cenený aj v zahraničí. Jeho tvorcu docenta Pleška poznali v týchto kruhoch všade v zahraničí, bol známou postavou. V registri sa pokračuje, napriek tomu, že prešiel organizačnými zmenami.

Aké sú dnes najčastejšie onkogynekologické diagnózy? Je to stále rakovina tela maternice alebo iné?

Keď hovoríme o ženskom genitáli, najčastejšie sa vyskytuje rakovina tela maternica. Rakovina krčka maternice je až za ňou. Relatívne často sa vyskytuje rakovina vaječníkov, ktorá je veľmi nebezpečná a ťažko diagnostikovateľná, podobne ako rakovina vajcovodov. Tam je problém s prevenciou, čo súvisí s typom ochorenia, so spôsobom, ako sa šíri a aké má biologické správanie.

Spomínate diagnostiku. Ako sa od vašich začiatkov zmenila?

Ak by sme zostali pri krčku maternice, základnou diagnostickou metóda ostáva stále klasické gynekologické vyšetrenie, teda prezretie krčka maternice, na ktorom vidieť určité zmeny. Predrakovinové zmeny však nie je možné zachytiť. Jedným zo spôsobov je cytológia alebo kolposkopia. Toto stále platí, cytológia sa, samozrejme, zdokonalila, je presnejšia, sú štandardy na vyhodnocovanie a triedenie nálezov.

Aj kolposkopie sa z technickej stránky zdokonalili. Vývoj dospel do takého štádia, že sa zistilo, že rakovina krč...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-26 08:02:00 - Feat.: - Title: Top lekár Lukáš Plank: Zreteľne zaostávame aj v skríningových vyšetreniach 02 - Modified: 2021-03-14 15:48:07 - Feat.: - Title: Top lekárka Jana Grešková: Elektrošoky? V psychiatrii ich účinok ešte neprekonalo nič 03 - Modified: 2021-03-07 16:23:26 - Feat.: - Title: Top lekár Roman Oriešek: Aj keď si o zdravotníctve môžeme myslieť čokoľvek, lekári na Slovensku sú kvalitní a robia maximum 04 - Modified: 2021-02-28 15:24:17 - Feat.: - Title: TOP lekárka Zuzana Havlíčeková: Každý extrém v stravovaní nie je vhodný pre rastúci organizmus 05 - Modified: 2021-02-21 06:42:46 - Feat.: - Title: TOP lekár Georgi Krastev: Môj prvý deň v práci? Stratil sa mi pacient
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 16:06