StoryEditor

Ocenený lekár: Pomohlo by, keby ľudia išli v päťdesiatke sami na kolonoskopiu

11.12.2021, 15:45
Nádory v tráviacom trakte, ktoré sa podarí zachytiť vo včasnom štádiu, sa aj na Slovensku odstraňujú šetrnou japonskou metódou bez potreby otvorenej operácie.

Primár Gastroenterologického oddelenia Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Boris Pekárek, PhD., zaviedol na Slovensku ako prvý japonskú metódu na endoskopické odstránenie včasných nádorov v tráviacom trakte. Ide o šetrné a život zachraňujúce zákroky bez potreby otvorenej operácie. Za endoskopickú submukóznu disekciu získal v roku 2018 ocenenie v rámci projektu Zdravotníckych novín TOP inovácie v zdravotníctve. Asociácia na ochranu práv pacienta ho tento rok na odporúčanie Ligy zdravia Slovensko ocenila titulom Môj lekár.

Ako prvý ste na Slovensku realizovali endoskopickú submukóznu disekciu (ESD). V čom spočíva táto technika?

Je to metóda odstránenia nádorov v tráviacom trakte, pri ktorej sa používa endoskopický nôž. Princípom je narezanie sliznice okolo nádoru a odrezanie podsliznice pod nádorom. Takto sa nádor, ktorý rastie v sliznici alebo v povrchových vrstvách v podsliznici, dá odstrániť endoskopicky. Pacient, ktorý má nádor v počiatočnom štádiu, teda nemusí byť operovaný klasicky.

Prvýkrát ste použili ESD u 83-ročnej pacientky. Môžete opísať prvý výkon?

Išlo o pacientku s včasným karcinómom žalúdka, ktorý sa prejavil krvácaním. Táto pacientka odmietala klasickú operáciu. Vedeli sme, že nádor bude postupovať. Vysvetlili sme jej, že je takáto možnosť, i to, že dovtedy sme tento zákrok trénovali len na zvieracom modeli. Pacientka súhlasila s takouto alternatívou. Zákrok sa podaril a nádor sme celý vybrali.

Výhodou tejto metódy je, že keď vyberieme celý nádor, po histológii vieme zhodnotiť všetky jeho charakteristiky a môže sa posúdiť úplne celý patológom. Keď máme jednu biopsiu, nádor môže byť podhodnotený a nezachytených zmien tam môže byť viac. Zistili sme, že pacientka mala tento nádor zle diferencovaný, a teda aj nemalé riziko vzdialených metastáz. Pacientka však operáciu aj potom odmietla a žila ešte dlho, pričom jej náš zákrok pravdepodobne veľmi skvalitnil život. Zomrela na úplne inú príčinu a metastázy sa u nej neobjavili.

Od čoho závisí použitie tejto metódy? Musí ísť o nádor v počiatočnom štádiu?

Áno, musia byť splnené určité charakteristiky toho nádoru. Musí sa šíriť iba v povrchových vrstvách, aby sme ho dokázali odstrániť celý a nič tam nezostalo. A nesmie metastázovať do okolitých uzlín alebo mať vzdialené metastázy. Ak je nízke riziko metastáz a vysoká šanca, že to vieme odstrániť, pristupujeme k endoskopickej submukóznej disekcii.

Čiže dôležitá je diagnostika?

Presne tak, riziko sa pri množstve nádorov v tráviacom trakte dá s veľmi vysokou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-11 13:03:12 - Feat.: 0 - Title: Polovica kolonoskopických vyšetrení je bez utlmenia pacienta. Odborníci roky volajú po zmene 02 - Modified: 2021-06-15 09:34:34 - Feat.: 0 - Title: Paradoxy pandémie: Leto prinieslo historicky najvyšší počet testov na okultné krvácanie 03 - Modified: 2020-09-26 05:51:32 - Feat.: 0 - Title: Kým človek nemá v ruke výsledok testu, na kolonoskopiu nepôjde
01 - Modified: 2024-03-15 12:48:06 - Feat.: - Title: Ministerstvo podporilo úhradu bezbolestnej kolonoskopie 02 - Modified: 2024-02-23 09:28:39 - Feat.: - Title: Slovensku patrí absolútne prvenstvo v úmrtnosti na kolorektálny karcinóm a druhá priečka vo výskyte 03 - Modified: 2024-01-10 13:53:08 - Feat.: - Title: Gastroenterológovia: Potrebujeme zmeny v hradení výkonov a presnejšie onkodáta 04 - Modified: 2023-05-27 13:00:00 - Feat.: - Title: Problémom s kolonoskopiou nie je dostupnosť, ale ochota ľudí absolvovať vyšetrenie hrubého čreva 05 - Modified: 2023-04-26 16:50:14 - Feat.: - Title: Komentár: Elektronická PN ešte viac administratívne zaťaží ambulantný sektor
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 14:10