StoryEditor

Paradoxy pandémie: Leto prinieslo historicky najvyšší počet testov na okultné krvácanie

Situácia v roku 2020 nedovoľovala spustenie celoplošného plánovaného pozývacieho skríningu.

Na úvod trochu histórie. Od prvých úvah o skríningu kolorektálneho karcinómu (KRCa) na Slovensku v roku 1998 ubehlo 22 rokov. Prvý impulz spustiť skríning aj v Európe vzišiel z iniciatívy Európskej gastroenterologickej spoločnosti. Jej predstavy v roku 1998 boli asi také, že ak sa rozdajú praktickým lekárom vtedy ešte guajakové testy na okultné krvácanie v stolici (TOKS) a títo budú vyšetrovať svojich pacientov nad 50 rokov pomocou nich aspoň každé dva roky, tak do piatich rokov by sa mali prejaviť prvé efekty skríningu v podobe znižovania incidencie a mortality na toto ochorenie v celej európskej populácii.

O štyri roky nato sa rozbehol i na Slovensku skríning v spolupráci ministerstva zdravotníctva, zdravotných poisťovní, gastroenterológov a praktických lekárov. Po piatich rokoch sme zistili, tak ako aj v iných európskych krajinách, že účasť na skríningu založená iba na dobrovoľnom rozhodnutí praktického lekára a jeho pacientov o tom, či sa na skríningu zúčastnia alebo nie, nevedie k želaným výsledkom. Predpokladaná účasť aspoň 50 % rizikovej populácie každé dva roky sa na Slovensku naplnila iba na 15 % a v iných krajinách medzi 20 a 30 %. Oportúnny skríning, ako sa tento spôsob skríningu nazýval, teda celkom nesplnil v danom časovom období naše predstavy.

Adresné pozývanie

V roku 2007 vznikla i na Slovensku nezisková organizácia – dcéra Európskeho Europacolonu. Začala sa teda éra aj edukácie a propagácie skríningu kolorektálneho karcinómu na Slovensku. V roku 2010 vyšli prvé gajdlajny na úrovni Európs...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 09:51