Denisova Irina Pexels
StoryEditor

Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka

24.12.2022, 10:20
Autor:
TASRTASR

Pre všetky deti sú nevhodné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené limonády.

Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka, ale mali by mať prísun stravy v pravidelných intervaloch ako inokedy.

Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Pri sviatočnom hodovaní a príprave jedál tiež podľa neho treba brať na deti ohľad.

"Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy," uviedol odborník.

Potraviny na detskom tanieri

Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny. 

To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa.

"Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky, ako orechy, sušené ovocie," priblížil Minárik.

Netreba im ponúkať ani potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. "Napríklad med, arašidy, morské ryby a živočíchy, exotické a citrusové ovocie," vymenoval odborník.

Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené limonády.

V prípade podávania rýb, ktoré sú pre deti veľmi zdravé, odporúča vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti.

"Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu," radí Minárik.

01 - Modified: 2024-03-15 10:39:14 - Feat.: - Title: Svetový deň obezity: Obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol, dôležitá je prevencia 02 - Modified: 2023-09-15 08:00:00 - Feat.: - Title: Doc. MUDr. PETER MINÁRIK: Strava ako liek alebo jed? 03 - Modified: 2023-04-27 05:00:00 - Feat.: - Title: Merania v lekárňach môžu pomôcť zlepšiť prevenciu obezity
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 03:10