Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka, ale mali by mať prísun stravy v pravidelných intervaloch ako inokedy.
Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Pri sviatočnom hodovaní a príprave jedál tiež podľa neho treba brať na deti ohľad.
"Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy," uviedol odborník.
Potraviny na detskom tanieri
Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny.
To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa.
"Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky, ako orechy, sušené ovocie," priblížil Minárik.
Netreba im ponúkať ani potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. "Napríklad med, arašidy, morské ryby a živočíchy, exotické a citrusové ovocie," vymenoval odborník.
Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené limonády.
V prípade podávania rýb, ktoré sú pre deti veľmi zdravé, odporúča vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti.
"Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu," radí Minárik.