StoryEditor

Doc. MUDr. PETER MINÁRIK: Strava ako liek alebo jed?

15.09.2023, 10:00

Jedlo je jeden z vysoko preferovaných pôžitkov, ktoré ľudia vyhľadávajú, hovorí gastroeneterológ, výživový špecialista a viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie.

Výživa spolu s fyzickou aktivitou patria medzi nefarmakologické liečebné metódy – veď sú súčasťou mnohých komplexných preventívnych i liečebných postupov. Tvrdí doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc., MPH.

Vedeli by ste podľa tvaru postavy aspoň približne odhadnúť, ako sa dotyčný človek stravuje?

Presne do detailu sa to nedá. Je pravdepodobné, že zdravý štíhly človek bude mať minimálne z hľadiska energetickej rovnováhy vyváženejšiu stravu než obézny človek.

Musíme však vziať do úvahy aj dedičné faktory, ktoré spolurozhodujú nielen o postave človeka, ale i o jeho zdraví, perspektívach, dĺžke prežitia, o tom, či niekto dostane alebo nedostane zhubný nádor, či je náchylný na koronárnu chorobu srdca a tak ďalej.

Okrem neovplyvniteľných hereditárnych vplyvov je veľmi veľa faktorov, ktoré má človek vo svojich vlastných rukách. Musí však chcieť, musí byť edukovaný, informovaný. Lenže okrem vzdelania treba mať aj správne postoje a správanie. Strava neovplyvňuje zdravie človeka výlučne cez príjem energie, teda kalorický príjem. V strave sa vyskytujú živiny, ktoré majú pozitívny alebo negatívny vplyv rovnako na zdravie obéznych, ako aj štíhlych ľudí.

Ktoré sú to?

Napríklad častá konzumácia potravín s potvrdenými karcinogénnymi účinkami, ako sú na­príklad údeniny z červeného mäsa, môže u ľudí s obezitou a rovnako aj u štíhlych ľudí zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. No človek s obezitou má okrem toho zvýšené zdravotné riziká, ktoré sú dôsledkom nadmerných zásob dysfunkčného telesného tuku.

Existuje ešte jeden pojem, a to fyzická zdatnosť, ktorý funguje ako nezávislý ochranný faktor vo vzťahu k srdcovo-cievnym a k viacerým nádorovým ochoreniam. To znamená, že aj človek s nadváhou, pokiaľ je telesne zdatnejší, môže mať oproti štíhlemu, avšak fy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-09 16:33:44 - Feat.: 0 - Title: Nutričná špecialistka: Podvýživou trpia aj mnohí pacienti s nadváhou. Lekári vzdelanie vo výžive nemajú 02 - Modified: 2022-10-14 07:53:50 - Feat.: 0 - Title: Lekárske listy - Gastroenterológia 03 - Modified: 2023-08-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gastroenterológ: Podvyživený pacient po zákroku ostáva v nemocnici dlhšie 04 - Modified: 2023-06-19 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové gastroenterologické centrum by mohlo skrátiť čakacie lehoty na základné preventívne vyšetrenia
01 - Modified: 2024-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva zaradil analgosedáciu do katalógu výkonov 02 - Modified: 2024-09-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Lekárske listy: Gastroenterológia 03 - Modified: 2023-06-19 10:00:00 - Feat.: - Title: Nové gastroenterologické centrum by mohlo skrátiť čakacie lehoty na základné preventívne vyšetrenia 04 - Modified: 2023-06-06 16:31:48 - Feat.: - Title: Po dvadsiatich rokoch dochádza k zásadnej zmene v liečbe pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou 05 - Modified: 2022-12-24 09:27:31 - Feat.: - Title: Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. november 2024 03:20