StoryEditor

Dehydratácia spôsobená gastroenteritídou ohrozuje najmä deti a seniorov

19.06.2022, 12:00
Autor:
(mt)(mt)

Hlavnou zásadou liečby je včasná a dostatočná rehydratácia s úpravou minerálov.

Gastroenteritída je infekcia tráviaceho systému, ktorú spôsobujú parazity, vírusy, baktérie alebo ich toxíny. Bakteriálna gastroenteritída je zvyčajne výsledkom konzumácie jedla alebo vody, ktoré sa kontaminovali baktériami alebo ich toxínmi.

Môže spôsobiť celý rad príznakov vrátane hnačky, kŕčov v bruchu, nevoľnosti a zvracania. Táto diagnóza môže byť nebezpečná najmä u detí a seniorov, a to najmä z dôvodu ťažkej dehydratácie organizmu.

Najčastejšie baktérie spôsobujúce  bakteriálnu gastroenteritídu sú escherichia coli (E. coli), schigella, staphylococcus, salmonella a yersinia enterocolica.

„Môžu sa vyskytnúť v nedostatočne tepelne upravenom mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch, v neumytom ovocí a zelenine, v kontaminovanej vode, vrátane bazénov (shigella). Bakteriálna gastroenteritída sa rýchlo šíri z človeka na človeka. Škodlivé baktérie sú prítomné aj v stolici jedincov s bakteriálnou gastroenteritídou,“ vysvetľuje MUDr. Miriam Šatalová z Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Bánovce.

Vírusová infekcia

Gastroenteritída môže byť tiež výsledkom vírusovej infekcie ako je rotavírus a norovírus.

„Norovírusy sú celosvetovo najčastejšou príčinou chorôb prenášaných potravinami.  Hoci sa vírus vo väčšine prípadov šíri kontaminovanou potravou alebo vodou, možný je aj prenos z človeka na človeka.

Rotavírus je hlavnou príčinou vírusovej gastroenteritídy u detí na celom svete. Deti sa bežne infikujú, keď sa dotknú predmetov kontaminovaných vírusom a potom si vložia prsty do úst,“ hovorí odborníčka o dvoch najpočetnejších skupinách vírusových infekcií.

Ďalšou príčinou gatroenteritíd bývajú parazity, najčastejšie ide o giardiázu a kryptosporidiózu.

Giardia je parazit, ktorý sa ľahko šíri ľudským kontaktom a kontaminovanou vodou. Je odolný voči chlóru a môže sa šíriť aj vo verejných bazénoch. Infekcia sa môže vyskytnúť z pitnej vody a kúpania v kontaminovaných jazerách a potokoch. Kryptosporidium je mikroskopický parazit, ktorý spôsobuje kryptosporidiózu. Má vonkajší obal, ktorý mu pomáha prežiť mimo hostiteľa a tolerovať dezinfekciu chlórom.

Príznaky

„Príznaky gastroenteritídy sa môžu líšiť a závisia od vyvolávateľa spôsobujúceho ochorenie. V niektorých prípadoch sa príznaky nemusia objaviť aj niekoľko dní po nakazení. Medzi najčastejšie príznaky patrí  vracanie a nevoľnosť, hnačka, bolesť brucha alebo kŕče, strata chuti do jedla, horúčka alebo zimnica, krvavá stolica, dehydratácia, nerovnováha elektrolytov. V prípade podozrenia na bakteriálnu gastroenteritídu sa odoberie vzorka stolice na identifikáciu typu baktérie spôsobujúcej infekciu. Bakteriálna gastroenteritída sa často vylieči sama bez akejkoľvek liečby. V závažných prípadoch bakteriálnej gastroenteritídy sa podávajú antibiotiká,“ hovorí odborníčka.

Terapia vírusových gastroenteritíd je iba symptomatická a u jednotlivých vírusov sa nijak nelíši. Žiadna špecifická liečba neexistuje.

Liečba

MUDr. Šatalová upozorňuje, že hlavnou zásadou liečby gastroenteritídy je včasná a dostatočná rehydratácia s úpravou minerálov.

„Vhodné sú chladnejšie nápoje podávané po malých množstvách v častejších intervaloch. Nápoje s vysokým obsahom cukru sú nevhodné pre vysokú osmolalitu a nedostatok minerálov. U starších detí a dospelých je dostatočný príjem 2,5-3,5l, samozrejme, v závislosti od strát tekutín. V prípade, že pacient nie je schopný udržať v sebe tekutiny alebo v prípade dehydratácie, je potrebná hospitalizácia a intravenózne podávanie tekutín a elektrolytov. Závažnou dehydratáciou sú ohrozené najmä deti a starší ľudia, preto u týchto vekových skupín treba byť zvlášť obozretný a sledovať ich stav,“ hovorí lekárka na základe dlhoročných skúseností.

Ak je stav pacienta vážny, je potrebné vyhľadať bezodkladne lekársku pomoc, a to najmä pri častom zvracaní a neschopnosti udržať v sebe tekutiny, pri celkovej dehydratácii organizmu, keď sa objaví v stolici alebo vo zvratkoch krv, ak sú bolesti brucha veľmi silné, pretrváva horúčka a celkový stav sa zhoršuje.

Kontaktovať lekára sa odporúča aj u pacientov s cukrovkou, epilepsiou, zápalovým ochorením čriev alebo ochorením obličiek, ak je žena tehotná, resp. ak má pacient iné závažné diagnózy.

Je potrebné včas rozpoznať príznaky dehydratácie

„U dospelých je to celková únava, závraty, bolesti hlavy, svalové kŕče, vylučovanie malého množstva moču, sucho v ústach, slabosť, podráždenosť. V prípade závažnej dehydratácie je to už slabosť, zmätenosť, rýchla srdcová frekvencia, kóma, produkcia veľmi malého množstva moču. Pri ťažkej dehydratácii je nevyhnutné okamžité vyhľadanie lekárskej pomoci,“ upozorňuje MUDr. Šatalová

01 - Modified: 2023-07-18 13:53:03 - Feat.: - Title: Na urgentnom príjme levickej nemocnice stúpol počet pacientov s dehydratáciou a úpalom 02 - Modified: 2022-08-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Mlieko má viac hydratovať ako voda. Ktoré nápoje najlepšie uhasia smäd?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 20:03