Getty Images/iStockphoto/Pexels
StoryEditor

Na urgentnom príjme levickej nemocnice stúpol počet pacientov s dehydratáciou a úpalom

18.07.2023, 15:30
Autor:
TASRTASR

Úpal alebo prehriatie je podľa primára oddelenia vážny stav, ktorý nastáva, keď telo nie je schopné regulovať svoju teplotu a rýchlo stúpa nad normálnu úroveň.

Až 30-percentný nárast pacientov trpiacich dehydratáciou a úpalom zaznamenávajú v posledných extrémne horúcich dňoch na urgentnom príjme levickej nemocnice.

Pacienti prichádzajú podľa primára oddelenia vnútorného lekárstva Maksyma Saienka v stave závažnej dehydratácie a úpalu a vážnejšie prípady končia na lôžkovom oddelení vnútorného lekárstva a jednotke intenzívnej starostlivosti.

Príznaky dehydratácie sa môžu líšiť v závislosti od jej závažnosti. Mierne až stredne závažná dehydratácia môže spôsobiť suchosť v ústach, únavu, závraty a malú alebo žiadnu produkciu moču.

Úpal alebo prehriatie

Ak sa dehydratácia nezvládne, môže dôjsť k závažnejším problémom, ako je nízky krvný tlak, arytmia, rýchle dýchanie a v extrémnych prípadoch môže dôjsť až k bezvedomiu.

Úpal alebo prehriatie je podľa primára oddelenia vážny stav, ktorý nastáva, keď telo nie je schopné regulovať svoju teplotu a rýchlo stúpa nad normálnu úroveň.

Môže spôsobiť príznaky ako nevoľnosť, závraty a bolesti hlavy. Ak sa stav nezvládne, môže viesť k závažnejším problémom vrátane kŕčov, kolapsových stavov, respektíve poruchy vedomia.

Odporúčania

Najdôležitejšou prevenciou je dodržiavanie pitného režimu, človek by mal vypiť aspoň dva litre vody denne. V čase najväčšieho slnečného žiarenia je treba zdržiavať sa v tieni, vhodné je ľahké, voľné a svetlé oblečenie, ktoré pomôže udržať telo v chlade. Podceňovať netreba ani nosenie klobúka a slnečných okuliarov.

Posledným bodom je ochrana v podobe krémov s UV filtrom aspoň s ochranným faktorom 30. Krém treba nanášať približne každé dve hodiny.

Od začiatku leta ošetrili na urgentnom príjme Nemocnice Agel Levice celkovo 2660 pacientov. Nie všetky stavy boli spojené s dehydratáciou a úpalom. Väčšinu pacientov trápili úrazy a stavy, ktoré si vyžadovali starostlivosť na chirurgii urgentného príjmu.

01 - Modified: 2024-01-12 12:50:02 - Feat.: - Title: Výmenu ramenného kĺbu robia aj odborníci v levickej nemocnici 02 - Modified: 2023-07-09 15:00:00 - Feat.: - Title: V horúčavách netreba podceniť riziko úpalu a úžehu 03 - Modified: 2023-07-09 11:54:35 - Feat.: - Title: Polovicu detských pacientov na urgentnom príjme privezú po úraze. Často končia na operačnom stole 04 - Modified: 2023-07-08 05:00:00 - Feat.: - Title: Pacientov na observačných lôžkach monitorujú kamery s mikrofónmi 05 - Modified: 2023-06-13 15:33:01 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory naďalej rokuje s VšZP o ďalšom zazmluvnení
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 06:51