StoryEditor

Špenát znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, štúdia ukázala ako

24.10.2021, 12:00
Autor:
kš
Špenát je bohatým zdrojom vitamínu K1, ktorý pomáha znižovať riziko kardiomegálie. Je taktiež prirodzene bohatý na glutatión, antioxidant, ktorý pomáha zvládať oxidačný stres a podporuje imunitný systém a jeho funkcie.

Vedci z Texaskej univerzity A&M (TAMU) v College Station už dávnejšie zistili, že zelenina môže inhibovať rast polypov u ľudí s rakovinou hrubého čreva.  

Zistili, že antipolypový účinok špenátu pochádza z niektorých prekvapivých metabolických interakcií. 

Predchádzajúci výskum ešte z roku 2012 ukázal, že konzumácia špenátu môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva až o polovicu.

Nová štúdia (zverejnená v časopise Gut Microbes) z Centra zdravotníckych vied Texaskej univerzity opätovne potvrdzuje protirakovinové vlastnosti špenátu. Navyše sa zamerala i na to, ako zelenina interaguje s črevnými baktériami a genetikou, aby dosiahli priaznivé účinky. Informoval o tom medicínsky portál MedicalNewsToday.

Podľa citovanej štúdie, špenát inhibuje rast polypov hrubého čreva. Zo všetkých prípadov kolorektálneho karcinómu predstavuje dedičný familiárny typ iba desať až pätnásť percent. Okrem toho sa iba päť až desať percent polypov rozvinie do rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Vedci z Texasu už skôr potvrdili schopnosť špenátu potlačiť vývoj polypov u potkanov, ktoré mali indukovanú formu rakoviny podobnú ľudskej negenetickej alebo „...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-28 20:40:07 - Feat.: 0 - Title: Stále viac pacientov prichádza neskoro, s pokročilým štádiom rakoviny pľúc. Ako to ideme zmeniť?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 09:26