StoryEditor

Nemocnice budú dofinancované aj podľa výkonnosti. Čo si o tom myslí prezident štátnych nemocníc?

22.05.2024, 10:20

Rezort zdravotníctva navrhol osem parametrov, ktoré by mal vyhodnocovať.

Na začiatku mája vláda odobrila dofinancovanie štátnych nemocníc sumou 261 miliónov eur nad rámec rastu osobných nákladov a inflácie, z toho 70 miliónov eur má ísť na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu zavádzania úhradového mechanizmu DRG, skracovania čakacích lehôt a implementácie optimalizácie siete nemocníc (OSN).

Slovensko bolo dlhodobo jedinou krajinou EÚ, ktorá pri úhrade ústavnej zdravotnej starostlivosti nepoužívala DRG systém, hoci v pláne to bolo viac ako 10 rokov. V tomto roku už má byť podľa DRG hradených päť skupín zdravotnej starostlivosti, ktoré zodpovedajú cca 12,3 % všetkých hospitalizačných prípadov a 16,3 % nákladov. Dve skupiny, a to pôrody a starostlivosť o fyziologických novorodencov, majú byť hradené bezlimitne tej nemocnici, ktorá starostlivosť poskytne.

image

Mladý neurochirurg: V Nemecku je jasný systém. Vrátil by som sa iba po zmene týchto podmienok

Tri ďalšie skupiny starostlivosti (endoprotézy kolena a bedra, vybrané výkony v kardiológii a v onkológii) predstavujú hospitalizačné prípady s najdlhšími čakacími lehotami. „Presunom pod priamu úhradu podľa DRG sa podporí skracovanie čakacích lehôt. Na zabezpečenie predvídateľnosti potrebných finančných zdrojov bol pre tieto skupiny určený maximálny finančný limit vo výške 120 % očakávanej produkcie roka 2024,“ uvádza rezort zdravotníctva v predkladacej správe. Ostatné výkony majú zdravotné poisťovne nemocniciam zatiaľ naďalej uhrádzať prostredníctvom paušálov.

Zastavenie zadlžovania a výkonnosť

Rezort zdravotníctva vymenúva viaceré opatrenia, ktorými chce zastaviť zadlžovanie štátnych nemocníc. „Opatrenia budú smerované hlavne na zabezpečenie aktívnejšieho dohľadu a riadenia štátnych nemocníc zo strany MZ SR na úrovni kontroly, obstarávania, rozpočtu a finančných plánov štátnych nemocníc,“ uvádza MZ SR. Ministerstvo sa vracia k témam centralizácie riadenia a obstarávania štátnych nemocníc, pričom na tento účel by mal vzniknúť aj samostatný útvar.Tiež požiada štátne nemocnice o vykonanie hĺbkových finančných a personálnych kontrol a chce posilniť svoje pozície v dozorných radách štátnych nemocníc. Na zavedenie systémových opatrení tlačí aj Európska komisia. SR čelí jej žalobe pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby štátnych nemocníc.

Časť dofinancovania vo výške 191 miliónov eur má byť nemocniciam rozdelená podľa ich úspešnosti napĺňania kľúčových ukazovateľov výkonnosti (KPI). Polovica zo sumy by mala podliehať priamo plneniu KPI a bude vyplatená až na základe hodnotenia. Rezort navrhol osem parametrov, ktoré bude vyhodnocovať, a to v oblastiach 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 52% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-11 11:32:12 - Feat.: - Title: V Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom sa začalo s plánovanou rekonštrukciou 02 - Modified: 2024-06-06 12:02:31 - Feat.: - Title: Lekárov je stále málo, hoci ich podľa štatistík pribudlo 03 - Modified: 2024-06-04 07:56:36 - Feat.: - Title: Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok viac ako 108 miliónov eur 04 - Modified: 2024-05-24 09:11:30 - Feat.: - Title: V prešovskej nemocnici začína sťahovanie, nová nemocnica má stáť 550 miliónov eur 05 - Modified: 2024-05-23 08:18:19 - Feat.: - Title: Asociáciu nemocníc Slovenska povedie staronové vedenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. jún 2024 07:19