Pixabay
StoryEditor

Psychické napätie môže vyvolať aj tráviace ťažkosti či bolesti hlavy

11.10.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Dôležitým atribútom duševnej pohody je byť odolný a schopný vyrovnať sa s bežnými životnými problémami.

Telesné a duševné zdravie spolu často úzko súvisia a ovplyvňujú sa. Psychické napätie môže vyvolať rôzne fyzické prejavy, napríklad tráviace ťažkosti či bolesti hlavy.

Upozornil na to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti utorkového Svetového dňa duševného zdravia. Duševné zdravie podľa neho možno podporiť viacerými aktivitami.

"Zanedbanie starostlivosti o psychické zdravie môže viesť k javu, ktorý sa označuje ako somatizácia. Ide o prenesenie psychického napätia do telesnej oblasti, ktoré vyvoláva fyzické prejavy (tráviace ťažkosti, bolesti hlavy alebo iných častí tela). Somatizácia sa môže prejaviť, ak sme príliš vyťažení, v strese, prípadne keď sme úzkostní a depresívni," priblížil odbor na webe ÚVZ.

Problémy s duševným zdravím môžu tiež ovplyvniť myslenie, náladu a správanie ľudí.

"Keď sa cítime duševne dobre, v duševnej pohode môžeme produktívne pracovať, užívať si voľný čas a aktívne prispievať do života komunít, ktorých sme súčasťou," ozrejmil odbor.

Dôležitým atribútom duševnej pohody je podľa neho byť odolný a schopný vyrovnať sa s bežnými životnými problémami.

Duševné zdravie možno podľa odboru podporiť napríklad oddychom, dostatkom spánku, čítaním kníh, športom či trávením viac času v prírode. Odporúča tiež udržiavanie starých priateľstiev a nadväzovanie nových.

"Trávte čas s ľuďmi, ktorí vnášajú do vášho života smiech, humor," podotkol. Na ľudí tiež apeluje, aby si našli aktivity, ktoré ich tešia. Zároveň neodporúča preceňovanie síl.

"Hľadajte niekoho, kto vás vypočuje a odpovie vám. Ak potrebujete odbornú pomoc, vyhľadajte ju," dodal.

01 - Modified: 2023-12-13 09:10:39 - Feat.: - Title: Duševné zdravie: Ľudia pociťujú prázdno, viac ako predtým sa boja 02 - Modified: 2023-11-27 11:57:36 - Feat.: - Title: Analýza: Duševné zdravie si vyžaduje viac pozornosti 03 - Modified: 2023-03-30 15:30:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy a reformy duševného zdravia: Škrtnú sa autá, plánované centrá aj vzdelávanie zdravotníkov 04 - Modified: 2023-03-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy a duševné zdravie: Rozšírili podmienky pri týchto výzvach 05 - Modified: 2023-01-11 13:26:26 - Feat.: - Title: Odborník varuje - počet Slovákov s poruchami správania za posledné roky prudko rastie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 04:59