Ilustračné fotoTASR
StoryEditor

Pediatri na celom Slovensku vypovedali služby na pohotovosti. Odmietajú slúžiť nad rámec Zákonníka práce

02.07.2023, 12:45
Autor:
(mt)(mt)

Lekári z detských ambulancií reagujú na nezáujem poslancov parlamentu skrátiť ordinačné hodiny. Hovoria aj o zastrašovaní a vyhrážkach.

Primárni pediatri koordinovane v celoslovenskej akcii dali výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Žiadajú dodržiavanie Zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci a práva na ochranu zdravia.

Lekári z pediatrických ambulancií už dlhodobo poukazujú na nedostatok primárnych pediatrov, ich vysoký vek a neúmerné pracovné zaťaženie.
Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou primárnej pediatrickej starostlivosti preto pripravilo návrh na riešenie kritickej situácie.

image

Zoznam končiacich detských pohotovostí: Mestá aj termíny zatvorenia sú už známe (+ MAPA)

Okrem redukcie počtu pohotovostí navrhli skrátenie ordinačných hodín na detskej pohotovosti o dve hodiny. Ambulancie pohotovostnej služby by tak neboli otvorené do 22. hodiny, ale do 20. hodiny.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič povedal, že v parlamente sa nenašiel žiaden poslanec, ktorý by si osvojil túto myšlienku a predložil ju ako pozmeňujúci návrh. „Ostáva to pre budúcu vládu,“ povedal minulý týždeň.

K 30. júnu 2023 sa stovky pediatrov naprieč celým Slovenskom rozhodli v koordinovanej akcii podať výpovede z ambulantných pohotovostných služieb.

Pre pacientov to neznamená, že od zajtrajšieho dňa nenájdu lekára v ambulancii detskej pohotovosti.  

Povinnosť všeobecných lekárov slúžiť na pohotovosti je daná zákonom, ktorý presne určuje aj ordinačné hodiny ambulancií pohotovostnej služby. Tie počas pracovných dní trvajú od 16. do 22. hodiny, cez víkendy a sviatky sú pohotovosti otvorené od 7. do 22. hodiny.

Odmietnutie dobrovoľných služieb lekármi znamená, že samosprávne kraje zabezpečia ambulantnú pohotovosť na základe rozpisu lekárov do služieb. 

Prehľad o pohotovostných službách pre deti a dorast, ako aj pre dospelých, je k dispozícii na stránke e-vuc.sk

Dôvody

Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti ako odborná spoločnosť združujúca všeobecných lekárov pre deti a dorast vysvetľuje, že k tomuto kroku ich doviedlo niekoľko dôvodov.

„V systéme chýba každý piaty pediater a každý druhý z tých, čo pracujú, je dôchodca. Vekový priemer primárnych pediatrov na Slovensku je 59 rokov. Je absolútne kľúčové využiť limitované ľudské zdroje na zabezpečenie základnej liečebnej a preventívnej zdravotnej starostlivosti o deti a dospievajúcich na najbližšie obdobie. To sa dá docieliť jedine optimálnym využitím ich pracovnej kapacity, ktorá nie je neobmedzená,“ upozornila odborná spoločnosť.

Skrátenie ordinačnej doby o dve hodiny – tak, aby služby v APS boli do 20. hodiny a cez víkend a sviatky trvali nie 15 hodín, ale  12 hodín - je podľa nej nevyhnutné pre zabezpečenie dostatočného času na oddych a spánok po takejto službe. 

„Dôkladnou analýzou bolo zistené, že v čase po 20. hodine navštevuje  APS len minimum pacientov a zároveň po tomto čase už vo väčšine miest nie je dostupná lekárenská služba. Služby APS sú tiež nadmerne zneužívané. APS má slúžiť ľuďom s akútnym zhoršením zdravotného stavu a až 70 percent prípadov tvoria ťažkosti, ktoré nevyžadujú okamžité riešenie,“ vysvetľuje Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti.

image

Pediatri rodičom: Je nás o pätinu menej, ako treba a počet detských ambulancií klesá. Podporte nás

Dodáva, že po predstavení návrhov na skrátenie ordinačných hodín a na zlúčenie niektorých detských pohotovostí sa rozpútali vášne v jednotlivých regiónov.

„Politici ani spoločnosť nevypočula primárnych pediatrov, a preto   tí využili svoje zákonné právo a začali podávať výpovede zo zmlúv s poskytovateľmi APS. Reakciou sú už teraz neospravedlniteľné zastrašovanie a vyhrážanie sa  lekárom, ktorí podávajú alebo chcú podať výpovede. A pritom nikto iní nenavrhol reálne a uskutočniteľné riešenie situácie,“ zdôrazňujú pediatri.

Požiadavky

Pripomínajú, že žiadajú len dodržiavanie zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci a práva na ochranu zdravia.

„Napriek tomu sa nenašiel jediný poslanec v parlamente, ktorý by našu výzvu a argumentáciu našej spoločnosti, podporenú ministerstvom zdravotníctva, predložil do parlamentu,“ konštatuje Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti.

Preto primárni pediatri využili svoje zákonné práva a ako prvý krok podali výpovede z dobrovoľných služieb na pohotovosti.

Zverejnili aj ďalšie požiadavky:

  • Odmietame slúžiť  nad rámec pracovného času určeného zákonníkom práce
  • Odmietame slúžiť bez ohľadu na vek a zdravotný stav
  • Odmietame povinnosť, akú nemá žiaden pracujúci v tomto štáte – povinnosť slúžiť mimo pracovného času, v rozpore so zákonníkom práce a zásadami ochrany zdravia.
  • Žiadame skutočnú profesionalizáciu APS a tým dobrovoľnosť služieb pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti
  • Žiadame zvýšenie platieb za využitie služby APS
  • Žiadame neúnavnú edukáciu pacientov  o tom, ako riešiť   ľahké ochorenia cestou dostupných médií s podporou štátu
  • Žiadame výšenie mzdy lekára za hodinu služby APS a reálne uplatňovanie  príplatkov za víkendy a sviatky

Koniec dobrovoľnosti

Výpoveďami chcú pediatri podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast MUDr. Eleny Prokopovej vyslať signál, že v APS neslúžia dobrovoľne.

V tejto súvislosti zdôraznila, že pediater, ktorý pracuje v ambulancii, je povinný slúžiť na ambulantnej pohotovosti. Poukázala, že väčšina pediatrov mala podpísané dobrovoľné zmluvy, pretože im zaručovali vyššiu mzdu a možnosť vyberania služieb.

„Teraz, ako sme podali výpovede, si nebudeme môcť vyberať služby, bude nás rozpisovať vyšší územný celok, budeme slúžiť za deväť eur v hrubom, ale nikto nebude môcť povedať, že pediatri slúžia dobrovoľne,“ dodala Prokopová pre TASR.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na výpovede zo služieb hovorí, že dlhodobo upozorňovalo na hroziace problémy s ambulantnou pohotovostnou službou a aj preto v spolupráci s pediatrami navrhlo niekoľko zmien, ktoré majú za cieľ stabilizovať všeobecnú ambulantnú sféru.

„Ide o súbor viacerých opatrení. Nie všetky sa však stretli s pochopením politikov či niektorých asociácií. Ide napríklad o skrátenie ambulantných hodín z 22. hodiny na 20. hodinu, ktoré na poslednej schôdzi parlamentu nenašlo medzi poslancami podporu. V prípade, že dôjde v parlamente k zhode, ministerstvo je pripravené tento návrh opätovne predložiť na rokovanie,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva.

Ďalšie kroky

Ďalšie kroky si však nevyžadujú zmenu zákonov, ako napríklad spomínané zlučovanie bodov pohotovosti. K vyhláške aktuálne prebieha medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré sa skončí na budúci týždeň.

Zároveň ministerstvo od 1. júna 2023 zvýšilo paušálnu úhradu za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulancii APS o 35 percent na 13 897 eur mesačne na jednu ambulanciu APS a o 12 percent zvýšilo cenu bodu za zdravotný výkon poskytnutý v ambulancii APS.

Aj pediatri majú tiež záujem, aby sa situácia na pohotovostiach stabilizovala a lekári neboli zahlcovaní zbytočnými a neodôvodnenými návštevami. Z toho dôvodu pripravujú nový informačný portál pre lepšiu orientáciu pacientov.

Podobný manuál pre rodičov už pripravili aj počas pandémie ochorenia Covid-19.

„Ministerstvo zdravotníctva situáciu pozorne sleduje a je v úzkom kontakte so zástupcami pediatrov. Zmeny, ktoré čakajú sieť ambulantných pohotovostí a ktoré boli verejnosti predstavené, boli pripravované v úzkej súčinnosti práve so zástupcami pediatrov. Ministerstvo zdravotníctva ostáva aj naďalej v komunikácii so zástupcami ambulantných pediatrov, ale aj ďalšími partnermi, aby vzniknutú situáciu spoločnými silami vyriešilo,“ uzavrel komunikačný odbor rezortu.

01 - Modified: 2023-06-21 13:46:02 - Feat.: 0 - Title: Zmenami vo fungovaní ambulantných pohotovostí sa bude zaoberať ďalšia vláda 02 - Modified: 2023-06-28 12:42:51 - Feat.: 0 - Title: Minister zdravotníctva: Nemocnice dostali výraznú podporu, teraz sa musíme venovať ambulantu 03 - Modified: 2023-06-15 09:24:31 - Feat.: 0 - Title: Zoznam končiacich detských pohotovostí: Mestá aj termíny zatvorenia sú už známe (+ MAPA) 04 - Modified: 2023-06-12 14:55:03 - Feat.: 0 - Title: Všeobecní lekári stoja za pediatrami. Zlúčenie pohotovostí je jediný spôsob, tvrdia 05 - Modified: 2023-06-14 07:45:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Redukcia ambulancií pohotovostnej služby na Slovensku je opodstatnená. Kroky ministerstva reflektujú na situáciu 06 - Modified: 2023-06-12 10:16:21 - Feat.: 0 - Title: Pripravuje sa zlučovanie ambulantných pohotovostí. Pediatri hovoria o kolapse a čakajú podporu od kolegov z nemocníc 07 - Modified: 2023-06-01 04:26:09 - Feat.: 0 - Title: Zástupcovia pediatrov: Skrátením hodín ambulantných pohotovostí nedôjde k ohrozeniu zdravia detí 08 - Modified: 2023-05-30 13:05:25 - Feat.: 0 - Title: Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú fungovať kratšie
01 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť 02 - Modified: 2024-01-03 09:24:29 - Feat.: - Title: Dolinková chce rozbehnúť riešenie reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti 03 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 04 - Modified: 2023-11-22 09:16:19 - Feat.: - Title: Pediatri stiahli výpovede z pohotovostných služieb a očakávajú okamžité riešenie 05 - Modified: 2023-10-02 07:00:00 - Feat.: - Title: Nový parlament bude musieť tiež hasiť pretrvávajúcu krízu v pediatrii
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
07. máj 2024 00:20