StoryEditor

Minister zdravotníctva: Nemocnice dostali výraznú podporu, teraz sa musíme venovať ambulantu

25.06.2023, 18:19

Aj pánov poslancov a zástupcov samosprávy sa pýtam to isté, či sú spokojní, keď idú do miestnej nemocnice, či ich dcéry a vnučky tiež rodia v miestnej pôrodnici. Napriek tomu, že akceptujú, čo si povieme, na konci mi povedia, že ja som tu vlastne len do septembra a oni si to potom zariadia, hovorí Michal Palkovič.

Som veľký fanúšik optimalizácie siete nemocníc, hovorí minister zdravotníctva vo vláde odborníkov, MUDr. Mgr. Michal Palkovič, PhD.,MHA, MPH. Kritikov reformy sa pýta, či sú spokojní so súčasným stavom.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ak sa podarí zrealizovať krátkodobé priority, v čom to zdravotníci pocítia
  • Čo podľa neho stabilizuje ambulantný sektor
  • Ministerstvo má aktuálne tri návrhy k Ambulantnej pohotovostnej službe. Ktoré sú to?
  • Ostane naďalej v zákone povinnosť pre všeobecných lekárov slúžiť na pohotovosti?
  • Ako vidí spustenie DRG
  • Platba štátu naplánovaná na budúci rok na úrovni 4,5% z priemernej mzdy nestačí. Aký rozpočet pripraví pre budúci rok?
  • Aké zmeny prinesie novelizovaná vyhláška o kategorizácii ústavnej starostlivosti, ktorá má byť v novembri
  • Lekárske odborové združenie avizovalo horúcu jeseň, pre neplnenie požiadaviek z memoranda. Ako prebiehajú rokovania s odborármi
  • V rozpočte je na lieky 1,4 miliardy. Hovorí o zakrývaní sa perinou, na akú máme. Čo to znamená pre tento rok?
  • Aké ozdravné opatrenia boli nariadené manažmentu rekordne stratovej VšZP

Máte za sebou prvý mesiac ministrovania ako člen vlády odborníkov. Ešte si udržiavate svoj povestný patologický humor?

Určite som ho nestratil, ale čo ma teší ešte viac, kolektív ľudí na ministerstve si ten „chladný“ humor osvojil a ďalej ho rozvíja. Verím, že sa nám všetkým vďaka tomu čelí každodenným výzvam lepšie.

Poďme k vážnym témam a programovému vyhláseniu vlády. Ak sa podarí zrealizovať krátkodobé priority, v čom konkrétne to zdravotníci pocítia?

Je veľmi odvážne povedať, že pocítia niečo konkrétne v priebehu troch mesiacov. Ale v horizonte úloh, ktoré za tri mesiace musíme splniť a ktoré majú perspektívne prinášať efekt neskôr, uvidia, že sa, napríklad,začnú projektovať a stavať nemocnice. Sedem nemocníc má vzniknúť v kategórii 1 a 2, a tri ďalšie nemocnice na úrovni 3, 4 a 5 – teda Rázsochy, Banská Bystrica a Martin.

Podmienky výzvy pre veľké investičné projekty splnilo sedem nemocníc, zatiaľ sú zverejnené štyri podpísané zmluvy. Čo je s ďalšími tromi?

Za ministerstvo je podpísaných šesť zmlúv, niektorí poskytovatelia si zobrali ešte čas na zváženie, ale komunikujeme s nimi.

Pre ambulantný sektor ste avizovali riešenia, ktoré ho zastabilizujú. Ktoré to budú?

Keď hovoríme o reforme všeobecnej ambulantnej starostlivosti do roku 2030, momentálne pripravujeme kroky potrebné pre stabilizáciu systému.

Obrazne povedané, ide o akési kocky v mozaike, ktoré skladáme, lebo celkovú reformu ambulantu sa zatiaľ nepodarilo urobiť, hoci v tejto oblasti sa možno aj malo začať. Urobiť paralelne reformu ambulantu a ústavnej zdravotnej starostlivosti je veľmi ťažké a nikde na svete to takto nerobili.

Väčšina krajín riešila ústavnú zdravotnú starostlivosť ako prvú. My máme ústavnú zdravotnú starostlivosť o poznanie stabilnejšiu, ale vybudovanú na socialistických princípoch, čo znamená, že reforma tam určite má svoje miesto.

Čo tým myslíte?

Tým myslím to, že obrazne v každom okresnom meste musela byť nemocnica, a samozrejme, dnes pre vyťaženosť a nedostatok personálu sa potom manažment takejto okresnej nemocnice dostal do veľkých problémov. Nemocnice nemajú dostatok výkonov, čo má vplyv na kvalitu, ale zároveň nám kvôli tomu finančne kolabuje celý systém.

Som veľký fanúšik optimalizácie siete nemocníc, lebo vedie k tomu, aby sa do väčších nemocníc centralizovali výkony a odborníci, ktorí poskytujú najšpičkovejšiu medicínu. Tým sa zabezpečí výborná starostlivosť o pacientov, to bez diskusií, dáta sú v tomto smere koncízne. OSN je model realizovaný aj v iných krajinách, kde sa postupne dostávali k racionalizácii v ústavnej zdra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-10-05 07:11:38 - Feat.: - Title: Konferencia Zdravotníckych novín: Zdravotníctvo dostane finančnú injekciu 03 - Modified: 2023-08-04 13:05:29 - Feat.: - Title: Minister zdravotníctva upozorňuje na nekalé prepoisťovanie, týkať sa to má najmä VšZP 04 - Modified: 2023-07-26 18:03:02 - Feat.: - Title: Minister zdravotníctva: Pediatriu riešime systémovo, aktuálne však treba stabilizovať ambulantnú sféru 05 - Modified: 2023-07-18 11:29:17 - Feat.: - Title: Vyvraciame fámy o VšZP: Kto vyberie nového riaditeľa, čo píše audítor a ako skončili plány z utajeného Strapkovho projektu​
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. apríl 2024 04:18