archív
StoryEditor

Handlovská nemocnica má nový prenosný röntgen

30.01.2023, 14:50
Autor:
TASRTASR

Manipulácia s pacientom sa obmedzí na nutné minimum, vďaka čomu dokážu lekári zabrániť zhoršeniu jeho stavu.

Nemocnica v Handlovej rozšírila svoju techniku o nový prenosný röntgen. Zariadenie uľahčí tamojším zdravotníkom vyšetrovanie imobilných pacientov. Informovala o tom v pondelok riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová.

"Prístroj v hodnote takmer 84 000 eur sa nám podarilo zakúpiť vďaka eurofondovému projektu nemocnice s názvom Posilnenie materiálno-technických kapacít Nemocnice AGEL Handlová v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19," uviedla Eckhardtová.

Prostredníctvom novej techniky s použitím zariadení chrániacich pred ionizujúcim žiarením budú môcť zdravotníci ošetriť pacienta priamo na lôžku.

Výhody prístroja

"V najväčšej miere sa takéto prístroje využívajú na vyšetrenia hrudníka v ťažkých prípadoch, kde by prevoz pacienta na stabilné RTG pracovisko mohol priamo ohroziť jeho život," vysvetlila primárka rádio-diagnostického oddelenia handlovskej nemocnice Zuzana Šošková.

Hoci prístroj podľa nej nedokáže plne nahradiť klasické RTG vyšetrenie, má svoje výhody. Mobilným röntgenom pacientov vyšetrujú v nemocnici len vo výnimočných prípadoch, v súlade s vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR o zabezpečení radiačnej ochrany pri vykonávaní lekárskeho ožiarenia.

"Výhoda röntgenu však spočíva najmä v tom, že prístroj ide za pacientom a nie naopak. Manipulácia s indikovaným pacientom sa teda obmedzí na nutné minimum, vďaka čomu dokážeme zabrániť zhoršeniu jeho stavu," uzavrela lekárka.

01 - Modified: 2023-07-12 11:49:32 - Feat.: - Title: Handlovská nemocnica má nové postele na oddelení dlhodobo chorých 02 - Modified: 2022-11-07 06:00:00 - Feat.: - Title: Handlovská nemocnica zaviedla plynové injekcie i pre pacientov s bolesťou pohybového aparátu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 17:00