Tara Winstead Pexels
StoryEditor

Handlovská nemocnica zaviedla plynové injekcie i pre pacientov s bolesťou pohybového aparátu

07.11.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Plynové injekcie pomáhajú aj pri bolestiach chrbtice, kĺbov, reumatických a neurologických ochoreniach, ale aj pri liečbe poúrazových stavov.

Nemocnica v Handlovej rozšírila možnosti terapie pre pacientov, ktorí trpia bolesťou pohybového aparátu, o plynové injekcie. Nová terapia pomáha pri reumatických aj neurologických ochoreniach.

Informovala o tom primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice Mariana Strúčková.

Kde pomáhajú

"Aplikácia medicínskeho oxidu uhličitého do podkožia v oblasti tzv. reflexných zón a spúšťových bodov má za cieľ vytvoriť malú tlakovú bublinu. Tá spôsobí zmenu pH v danej oblasti, mierne zvýši lokálnu teplotu a pacienti môžu pozorovať začervenanie, pociťujú mierny tlak a teplo," načrtla Strúčková.

Je to podľa nej žiadaná reakcia, keďže tento proces má za následok zlepšenie prekrvenia, zmiernenie svalového spazmu a dostaví sa aj analgetický účinok.

"Plynové injekcie sú skvelým pomocníkom zvlášť pri bolestiach chrbtice, kĺbov, reumatických a neurologických ochoreniach, ale aj pri liečbe poúrazových stavov," priblížila primárka.

Upozornila, že nie sú však vhodné v prípade, ak pacient trpí poruchami zrážania krvi, zápalmi a otvorenými ranami v problematickej oblasti.

"Počas jedného sedenia aplikujeme šesť až osem dávok oxidu uhličitého formou podkožnej injekcie, po aplikácii sa odporúča zostať 30 minút v pokoji. Terapiu zvyčajne opakujeme trikrát a z našej skúsenosti má veľmi dobré účinky, napomáha regenerácii tkanív, spomaľuje degeneratívne procesy a celkovo prispieva k lepšiemu zvládaniu rehabilitačnej záťaže," uzavrela odborníčka.

01 - Modified: 2023-07-12 11:49:32 - Feat.: - Title: Handlovská nemocnica má nové postele na oddelení dlhodobo chorých 02 - Modified: 2023-01-30 14:47:47 - Feat.: - Title: Handlovská nemocnica má nový prenosný röntgen
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 20:35