Univerzitná nemocnica Bratislava
StoryEditor

Unikátny zákrok: V Bratislave transplantovali obličku od darcu s nekompatibilnou krvnou skupinou

25.01.2023, 11:45
Autor:
redred

Ide o náročný proces, ktorý rozširuje dostupnosť transplantácie obličky od živého darcu väčšiemu počtu pacientov, ktorí by inak boli odkázaní čakať na obličku od darcu mŕtveho.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava v utorok (24. januára) odborníci z Transplantačného centra v Nemocnici akad. L. Dérera pod vedením doc. MUDr. Zuzany Žilinskej, PhD., MPH, MHA zrealizovali ABO inkompatibilnú transplantáciu obličky od živého darcu prvýkrát na Slovensku.

Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Eva Kliská, s tým, že ide o transplantáciu obličky napriek krvnoskupinovej nevhodnosti (ABO inkompatibilite).

„Ide o náročný proces s náročným rozhodovaním a manažmentom liečby, ktorý však prináša nádej a rozširuje dostupnosť transplantácie obličky od živého darcu väčšiemu počtu pacientov, ktorí by inak boli odkázaní čakať na obličku od darcu mŕtveho,“ objasnila.

ABO kompatibilita

Ako dodala, medzi zásadné podmienky vykonania transplantácie obličky je ABO kompatibilita a negatívna krížová skúška.

ABO kompatibilita znamená, podobne ako pri krvných transfúziách, zlučiteľnosť v krvných skupinách.

„Teda pacient podstupujúci transplantáciu obličky môže dostať obličku len od darcu s rovnakou krvnou skupinou alebo inou krvnou skupinou, ktorá je zlučiteľná s krvnou skupinou pacienta,“ vysvetlila Eva Kliská.

Ako príklad uviedla, že pacient s krvnou skupinou „nula“ môže dostať obličku iba od darcu s krvnou skupinou „nula“, kým pacient s krvnou skupinou „A“ môže dostať obličku od darcu s krvnou skupinou „A“ alebo „nula“, pacient s krvnou skupinou „B“ zas môže dostať obličku od darcu s krvnou skupinou „B“ alebo „nula“.

Najlepšie je na tom pacient s krvnou skupinou „AB“, ktorý môže dostať obličku od darcu akejkoľvek krvnej skupiny. Je to tak preto, pretože pacient s krvnou skupinou „nula“ má prirodzene vytvorené protilátky proti krvným skupinám „A“ aj „B“, pacient s krvnou skupinou „A“ proti „B“ a pacient s krvnou skupinou „B“ proti „A“. Len pacient s krvnou skupinou „AB“ nemá protilátky proti žiadnej krvnej skupine.

Postup

V prípade, že pacient má živého darcu, v prvom rade je potrené zistiť či darca má vhodnú krvnú skupinu.

„Ak nemá, transplantácia obličky od ABO inkompatibilného darcu bola v minulosti absolútne kontraindikovaná, pretože by došlo k okamžitému zničeniu obličky hneď po jej transplantácii do tela príjemcu,“ soresnila Eva Kliská.

V dôsledku ABO inkompatibility tak nebolo možné akceptovať mnohých živých darcov s nevhodnou krvnou skupinou a pacient so zlyhanými obličkami bol odkázaný čakať na darcu mŕtveho.

Toto však už dnes neplatí pretože zavedenie imunosupresív blokujúcich tvorbu protilátok a imunoadsorpcie, ktorá efektívne odstraňuje protilátky z krvi pacienta, umožnilo aj transplantácie obličiek napriek ABO inkompatibilite (krvnoskupinovej nevhodnosti).

Tento výkon pozostáva z postupného pridávania špecifických imunosupresívnych liečiv, v poslednom týždni pred transplantáciou sa uskutočňuje niekoľko procedúr imunoadsorpcie, ktorá je kruciálna.

Unikátny zákrok

Transplantáciu je možné urobiť iba vtedy, ak sa podarí znížiť koncentráciu protilátok proti inkompatibilnej krvnej skupine na akceptovateľnú úroveň. A to sa podarilo v práve v Nemocnici akad. L. Dérera pri pacientovi, ktorému obličku daroval jeho otec.

„Je to obrovská nádej pre všetkých pacientov, ktorí čakajú na transplantáciu obličky a aj vďaka našim odborníkom z Transplantačného centra je pre nich takáto liečba na Slovensku dostupnejšia,“ povedal MUDr. Alexander Mayer, PhD., MPH, MHA, riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava.

ABO inkompatibilná transplantácia obličky sa na Slovensku prvýkrát zrealizovala pod vedením doc. MUDr. Zuzany Žilinskej PhD., MPH, MHA, zástupkyni prednostu pre transplantáciu obličiek v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch (Univerzitná nemocnica Bratislava), ktorá hovorí o tom, že tento výkon si vyžaduje dôslednú, špecifickú a asi mesiac trvajúcu prípravu pacienta na transplantáciu.

„Udáva sa, že využitím tejto metódy je možné zvýšiť počet transplantácií obličiek od živých darcov až o 30 percent, skrátiť dobu čakania na obličku a zvýšiť dostupnosť transplantácie obličky ostatným pacientom čakajúcim na transplantáciu od darcu mŕtveho. Po dôslednej príprave a s cieľom rozšíriť dostupnosť transplantácií obličiek od živých darcov sme sa rozhodli začať program ABO inkompatibilných transplantácií obličiek v Univerzitnej nemocnici Bratislava,“ zhrnula Zuzana Žilinská.

 

01 - Modified: 2022-12-31 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cieľom je zvýšiť počty orgánových transplantácií a zlepšiť výsledky potransplantačnej starostlivosti o pacientov 02 - Modified: 2022-12-23 13:34:54 - Feat.: 0 - Title: Transplantačný program pľúc v Česku oslavuje 25. výročie. Pomáha aj Slovákom 03 - Modified: 2022-12-09 18:05:55 - Feat.: 0 - Title: Kandidát na riaditeľa Národného onkologického ústavu: Na špičkovú onkológiu potrebujeme aj správne motivovaný personál 04 - Modified: 2022-12-04 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pupočníková krv zo Slovenska pomohla pri liečbe Burkittovho lymfómu vo Francúzsku a neuroblastómu v Maďarsku 05 - Modified: 2022-12-03 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transplantačná jednotka v Národnom onkologickom ústave hlási rekordný počet výkonov 06 - Modified: 2022-10-17 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci transplantovali ľudské mozgové bunky do mozgu potkanov, chcú študovať choroby 07 - Modified: 2023-07-12 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hepatologička: Zažili sme zlyhanie pečene aj po výživových doplnkoch
01 - Modified: 2024-03-26 12:49:49 - Feat.: - Title: Prvý človek dostal v Bostone geneticky modifikovanú prasaciu obličku 02 - Modified: 2023-12-08 08:31:44 - Feat.: - Title: UNB otvorila kliniku nefrológie a transplantácií obličiek 03 - Modified: 2023-10-09 05:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku vlani transplantovali obličky viac ako stovke pacientom 04 - Modified: 2023-04-21 10:04:42 - Feat.: - Title: Títo lekári na Slovensku chýbajú najviac 05 - Modified: 2023-04-19 16:17:17 - Feat.: - Title: V Nemocnici svätého Cyrila a Metoda zmodernizovali ORL prístroje
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 08:32