Shutterstock
StoryEditor

Pupočníková krv zo Slovenska pomohla pri liečbe Burkittovho lymfómu vo Francúzsku a neuroblastómu v Maďarsku

04.12.2022, 12:00
Autor:
redred

Medzinárodná výmena musí byť vopred schválená Národnou transplantačnou organizáciou, pupočníková krv musí spĺňať medzinárodné štandardy.

V roku 1988 uskutočnila Dr. Eliane Gluckman vo Francúzsku transplantáciu krvotvorných kmeňových buniek z pupočníkovej krvi, ktorá zachránila život chlapcovi s Fanconiho anémiou. Lekári, vedci a výskumníci z celého sveta naďalej skúmajú možnosti využitia tohto zdroja  buniek.

Krvotvorné kmeňové bunky z pupočníkovej krvi sa v súčasnosti používajú na liečbu vyše 80 rôznych život ohrozujúcich ochorení - ide o leukémie, lymfómy, myelelómy, vrodené anémie a mnohé ďalšie vrátane zriedkavých ochorení. 

Bunky z pupočníkovej krvi sa ukazujú ako zásadné pre nové oblasti bunkovej terapie a pre  regeneratívnu medicínu, napríklad pri liečbe poranení miechy, cievnej mozgovej príhody, detskej mozgovej obrny a mnohých ďalších. Dodnes bolo celosvetovo uskutočnených vyše 60 000 podaní  pupočníkovej krvi. 

image

Toto ste o alergiách možno netušili. Ako pomôže pupočníková krv?

U väčšiny pôrodov sa pupočníková krv vyhadzuje ako biologický odpad.  Aktivity pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa priniesli rodičom, ale i lekárom najnovšie vedecké informácie o pupočníkovej krvi. Pri tejto príležitosti sa uskutočnila  online konferencia Svetový deň pupočníkovej krvi 2022, ktorej záznam je dostupný aj pre verejnosť.

Verejný register

Na Slovensku môže matka po pôrode darovať pupočníkovú krv Slovenskému registru placentárnych krvotvorných buniek. Ten ich zhromažďuje a uchováva bez podpory štátu či zdravotných poisťovní.  

Registre sú celosvetovo prepojené prostredníctvom medzinárodnej databázy a výmennej siete WMDA - World Marrow Donor Association, v ktorej transplantačné centrá z celého sveta hľadajú vhodné vzorky pre svojich pacientov. Genetická príbuznosť ľudí je oveľa vyššia v rámci jedného územia, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že sa vhodný darca nájde práve v národnom registri ako v medzinárodnom.

Doteraz Slovenský register vyhovel  42 žiadostiam o poskytnutie uchovaných vzoriek.

 „Všetky jednotky pupočníkovej krvi, ktoré idú na medzinárodnú výmenu, musia byť vopred schválené Národnou transplantačnou organizáciou. Ich kvalita musí spĺňať medzinárodné štandardy,“ vyjadril sa  MUDr. Daniel Kuba, PhD., riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie.

Darovať doň pupočníkovú krv je možné vo vybraných pôrodniciach v Trenčíne, Poprade, Prešove, Starej Ľubovni a na bratislavských Kramároch.

Súrodenecké odbery

Indikované súrodenecké odbery a následné súrodenecké transplantácie tvoria významnú časť využitia pupočníkovej krvi. U vlastných súrodencov je 25 % pravdepodobnosť zhody HLA znakov, a tiež je tu výrazne nižšie riziko závažných komplikácií po transplantácii.

Na Slovensku sa liečba pupočníkovou krvou od súrodenca uskutočnila pri chronickej myeloidnej leukémii, akútnej lymfoblastovej leukémii, Blackfanovo-Diamondovej anémii, adrenoleukodystrofii a aplastickej anémii. Celkovo išlo o šesť podaní.

Súrodenecké odbery sú indikované, ak má dieťa v rodine ochorenie štandardne liečiteľné transplantáciou krvotvorných kmeňových buniek. Odber indikuje ošetrujúci lekár dieťaťa, keď je matka znova tehotná.

Odber, spracovanie, vyšetrenie, zmrazenie a skladovanie pupočníkovej krvi, ale aj tkaniva pupočníka a placenty sú pre rodičov bezplatné. Súrodenecké odbery realizuje na svoje náklady Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek v spolupráci s bankou pupočníkovej krvi Cord Blood Center.

Od roku 2004 zrealizoval viac ako 260 indikovaných súrodeneckých odberov. Prehľad ochorení, pri ktorých bol odber indikovaný je v tabuľke. 

Rodinná banka

Rodinná banka pupočníkovej krvi Cord Blood Center zastrešuje autológne odbery (využiteľné pre potreby dieťaťa, pri pôrode ktorého sa odber uskutočnil) nie len pupočníkovej krvi, ale aj tkaniva pupočníka a placenty vo väčšine slovenských pôrodníc.

Výhodou transplantácie vlastnej pupočníkovej krvi je, že ide o telu vlastné bunky, a preto nehrozí, že ich organizmus odmietne, ako sa to môže stať v prípade transplantácie buniek od iného človeka.

Prvá autológna transplantácia pupočníkovej krvi v Európe sa uskutočnila na Slovensku v roku 2004 u štvormesačného pacienta s meduloblastómom. Ďalšie podanie vlastnej pupočníkovej krvi u nás bolo pri neuroblastóme.

Vlastná pupočníková krv zo Slovenska bola vydaná i na zahraničnú liečbu Burkittovho lymfómu vo Francúzsku a neuroblastómu v Maďarsku.

01 - Modified: 2022-12-03 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transplantačná jednotka v Národnom onkologickom ústave hlási rekordný počet výkonov 02 - Modified: 2023-08-22 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nefrologička: Vysoký krvný tlak u detí je už každodenná diagnóza, tak ako u dospelých ľudí 03 - Modified: 2022-10-01 13:50:00 - Feat.: 0 - Title: Poliaci dostali Ig Nobelovu cenu. Našli súvislosť medzi zmrzlinou a transplantáciou kostnej drene 04 - Modified: 2022-06-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napriek pandémii zachránili transplantačné centrá u nás viac ako stovku pacientov
01 - Modified: 2023-09-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Nový liek z pupočníkovej krvi: Má pomôcť rýchlejšie sa zotaviť po transplantácií 02 - Modified: 2023-06-18 05:00:00 - Feat.: - Title: Odber pupočníkovej krvi je bezpečný i u predčasne narodených novorodencov 03 - Modified: 2023-03-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Prognóza pacientov s mnohopočetným myelómom sa za posledné roky značne zlepšila 04 - Modified: 2023-02-27 12:53:44 - Feat.: - Title: Docent Blatný: Úroveň slovenskej a českej hematológie nezaostáva za vyspelým svetom 05 - Modified: 2022-08-17 16:47:17 - Feat.: - Title: Toto ste o alergiách možno netušili. Ako pomôže pupočníková krv?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 08:02