StoryEditor

Kandidát na riaditeľa Národného onkologického ústavu: Na špičkovú onkológiu potrebujeme aj správne motivovaný personál

09.12.2022, 19:00

Na Slovensku je systém nastavený tak, že priam núti poskytovateľov pacientov hospitalizovať, aby aspoň teoreticky dokázali zabezpečiť vyrovnané hospodárenie organizácie, hovorí primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie NOÚ.

O stave onkológie na Slovensku a prečo sa zapojil do výberového konania na funkciu riaditeľa Národného onkologického ústavu hovorí primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu (NOÚ) JUDr. MUDr. Patrik Palacka, PhD., MPH, MBA, LL.M.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako to vyzerá s dostupnosťou onkologických liekov na Slovensku
  • Prečo vznikli indikačné centrá
  • S akým programom a prečo sa prihlásil do výberového konania na pozíciu riaditeľa Národného onkologického ústavu
  • O čom je projekt nového pavilónu centrálnych operačných sál
  • Aké limity má diagnostika onkologických pacientov u nás

Pred dvoma rokmi sme sa v rozhovore pre Zdravotnícke noviny rozprávali o situácii v onkológii, hlavne o dostupnosti liekov. Chápem pandémiu, ale podarilo sa za tie dva roky niečo zlepšiť?

Všetci tomu rozumieme. Pandémia nútila koncentrovať všetky zdroje vrátane personálnych na jej riešenie. Na druhej strane mali covidové obmedzenia svoje pozitíva. Keďže sa nedalo cestovať, prednášať a učiť, mohli sme sa venovať aktivitám, na ktoré bolo predtým menej času.

Na celú pandémiu budem paradoxne spomínať ako na najviac tvorivé obdobie vo svojom doterajšom živote. Je to tak trochu o odlišnom pohľade na život. Každý zdanlivý neúspech či komplikácia môžu predstavovať príležitosť posunúť sa o krok vpred.

Na margo dostupnosti liekov pre onkologických pacientov musím poznamenať, že k dnešnému dňu sa nezmenilo prakticky nič. Novelizáciou príslušných predpisov sa síce vytvorili legislatívne predpoklady na vstup nových liekov na slovenský trh, avšak úspech alebo neúspech celého procesu bude závisieť od dvoch podstatných faktorov.

Konkrétne?

Prvým sú adekvátne finančné prostriedky v budúcoročnom štátnom rozpočte, druhým dostatočná atraktivita nastavených podmienok, ktorá zabezpečí naplnenie očakávaní v zmysle zvýšeného záujmu farmaceutických firiem o pomerne malý slovenský trh.      

Na ministerstve zdravotníctva pôsobia optimisticky naladení. Podarilo sa im už úspešne sprocesovať 4 zmluvy o podmienkach úhrady lieku (tzv. MEA zmluvy). Druhá vec sú aj spomínané financie.

Život nás naučil tešiť sa z maličkostí. Keď neprší, aspoň kvapká. Medzi nimi sú totiž niektoré lieky, ktoré poisťovne uhrádzali svojim poistencom v takzvanom výnimkovom režime už v minulosti. Teraz sa len zaradili medzi kategorizované lieky. Neeliminoval sa však zbytočný proces získania súhlasu poisťovne s úhradou kategorizovaných liekov.

Na druhej strane existuje množstvo onkologických liečob, ktoré doteraz neboli schvaľované ani vo výnimkovom režime napriek tomu, že v ostatných štátov Európskej únie predstavujú terapeutický štandard. Napríklad štandardnou prvou líniou liečby metastatickej rakoviny obličky je kombinácia imunoterapie s biologickou liečbou alebo kombinácia dvoch imunoterapií. Slovenskí pacienti majú v tejto indikácii naďalej zabezpečený prístup výlučne k obsolétnym inhibítorom tyrozínkináz.

Počas rozhovoru v rámci projektu Zdravotníckych novín TOP lekári na Slovensku MUDr. Dagmar Sudeková, MBA, primárka onkologického oddelenia FNsP Žilina, spomínala centrá, kde sa niektoré lieky pri určitých diagnózach podávať môžu a niekde už nie. Napríklad ten istý liek pri jednej diagnóze v Žiline podávať môžu, ale pri inej diagnóze musia pacienta poslať do Banskej By...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-02 17:05:23 - Feat.: 0 - Title: Rezort zdravotníctva má pripravené ďalšie zmluvy pre lieky na ojedinelé aj závažné ochorenia 02 - Modified: 2022-09-30 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva: Výnimky nikdy nezaniknú, stále bude výnimočný pacient s výnimočnou potrebou 03 - Modified: 2022-09-22 16:21:33 - Feat.: 0 - Title: Nad preplácaním nových onkoliekov visí otáznik. Toto je dôvod 04 - Modified: 2022-09-05 15:33:29 - Feat.: 0 - Title: Rezort zdravotníctva zmluvami sľubuje lepšiu dostupnosť inovatívnych liekov
01 - Modified: 2024-01-08 08:47:00 - Feat.: - Title: Veľká výzva: na Slovensku má vzniknúť komplexné onkologické centrum 02 - Modified: 2023-05-07 05:40:47 - Feat.: - Title: Komentár: Národný onkologický ústav čelí úplne iným manažérskym výzvam, ako je zriadenie protónového centra 03 - Modified: 2023-06-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Najdrahšia i najmodernejšia je technológia ožarovania nádorov. Názory na protónové centrum sa však rôznia 04 - Modified: 2023-02-21 11:00:00 - Feat.: - Title: Svojich TOP zamestnávateľov má aj zdravotníctvo 05 - Modified: 2022-12-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Transplantačná jednotka v Národnom onkologickom ústave hlási rekordný počet výkonov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 14:11