Magda Ehlers Pexels
StoryEditor

Psychiatri a psychológovia chcú diskusiu k zdravotnej starostlivosti o transrodových ľudí

13.12.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Viacerí psychiatri, psychológovia a ďalší lekári vyzývajú na diskusiu k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti u transrodových ľudí.

Vyzývajú premiéra Eduarda Hegera a Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby pripravované odborné usmernenie a štandardné postupy odmietli. TASR o tom informoval jeden zo signatárov, psychiater a psychoterapeut Marek Mäsiar.

"Odmietame návrh štandardných postupov i odborného usmernenia a odporúčame začať širokú odbornú diskusiu bez politického tlaku. Taktiež žiadame o aktívne zapojenie odborníkov na etiku, právo a iné oblasti do tohto procesu, pretože tieto otázky majú dosah na celú spoločnosť," vyhlásili signatári.

Sú znepokojení, že sa o dokumentoch rokuje za "zatvorenými dverami", pričom by sa manažment takejto starostlivosti týkal mnohých zdravotníckych odborov a odborníkov z iných oblastí.

List vláde

V liste, ktorí zaslali na vedomie aj ostatným členom vlády, predkladajú odborné a etické dôvody, pre ktoré nesúhlasia so schválením dokumentov.

Medzi signatármi je napríklad aj lekár Vladimír Krčméry či komisár pre deti Jozef Mikloško. Obsah a zámer navrhovaných dokumentov podľa signatárov neberie do úvahy závery najnovších štúdií z krajín, kde tranzíciu schválili a kde podľa nich nepriniesla očakávané výsledky.

"Nikto nemá právo tlačiť lekárov do súhlasu a potvrdzovania takýchto výkonov, a v prípade nesúhlasu sa im za to vyhrážať postihom," zdôraznili.

Poukázali, že lekári, psychológovia a celá spoločnosť musia hľadať lepšie spôsoby, ako týmto ľuďom pomôcť.

Potrebné je podľa nich skúmať skutočné príčiny tohto stavu a rozvíjať prospešnú odbornú pomoc, predovšetkým na báze psychoterapie.

Tranzícia

Proces tranzície nie je podľa signatárov etický, pretože poškodzuje psychické a fyzické zdravie pacientov.

Operačná zmena pohlavia a hormonálna liečba podľa nich zasahujú do zdravia človeka a nie sú liečebnými úkonmi.

Ministerstvo zdravotníctva SR pokračuje v príprave štandardných postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti u transrodových ľudí. V novembri zasadli odborníci, ktorí znenie postupov upravili.

K téme sa majú stretnúť aj ministri zdravotníctva a spravodlivosti. Ministerstvo v apríli vydalo usmernenie, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí.

Po viacerých žiadostiach o jeho stiahnutie zo strany OĽANO, KDH a niektorých poslancov rezort pozastavil jeho platnosť.

01 - Modified: 2024-03-08 08:29:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Alzheimerova choroba – tichá epidémia 02 - Modified: 2024-02-16 14:36:43 - Feat.: - Title: Konferencia: 100 rokov psychiatrie v Pezinku 03 - Modified: 2023-08-30 05:00:00 - Feat.: - Title: Na panickú poruchu sa vlani liečili tisíce ľudí 04 - Modified: 2023-07-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Psychiatričky NÚDCH Bratislava: Už počas pandémie sme videli zmenu štruktúry diagnóz 05 - Modified: 2023-07-10 19:47:35 - Feat.: - Title: Austrália bude ako prvá na svete predpisovať na liečbu psychických porúch inak nelegálne drogy
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:40