StoryEditor

Dôvera žiada od Úradu pre dohľad desaťtisíce eur a ospravedlnenie pre nepravdivé tvrdenia

26.09.2022, 15:00
Autor:
TASRTASR

Zdravotná poisťovňa už v máji avizovala právne kroky voči Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pričom hovorila o šikane a možnom nezákonnom postupe aj zo strany úradu.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera žiada od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 32 300 eur a ospravedlnenie za poškodenie povesti.

Informoval o tom úrad po pondelkovom stretnutí so zástupcami poisťovne.

"Dňa 7. júla bola ÚDZS zo strany ZP Dôvera doručená žiadosť o predbežné prerokovanie nároku na náhradu nemajetkovej ujmy spôsobenej pri výkone verejne moci. Jej súčasťou je aj návrh na ospravedlnenie. Ujma 32.300 eur mala byť ZP Dôvera spôsobená údajným neoprávneným zásahom do jej dobrej povesti tým, že úrad zverejnil podľa názoru ZP Dôvera nepravdivé a difamačné tvrdenia," priblížil úrad.

Týkať sa majú najmä problematiky ocenenia a zaúčtovania poistného kmeňa.

Pochybnosti

Predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová na stretnutí zástupcom ZP Dôvera odprezentovala stanovisko úradu k vybraným otázkam, ktoré sa týkajú namietaných výrokov v žiadosti.

"Úrad má pochybnosti, či bol postup ZP Dôvera v súvislosti s oceňovaním poistného kmeňa správny. Z tohto dôvodu na to úrad poukázal aj v správe o činnosti a v tlačovej správe," uviedla.

Opätovne tiež v mene úradu apelovala na vedenie ZP Dôvera, aby prehodnotilo prístup k účtovaniu poistného kmeňa.

"Na stretnutí ešte nedošlo k uzavretiu predbežného prerokovania nároku uplatneného žiadosťou v zmysle zákona o zodpovednosti štátu. K tomu dôjde až písomným vyjadrením úradu v zákonnej lehote," ozrejmil ÚDZS.

Dodal, že má v prípade zdravotných poisťovní plniť úlohu nezávislého regulátora a bude aj naďalej zodpovedne vykonávať všetky svoje právomoci.

Šikana

Dôvera už v máji avizovala právne kroky voči Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pričom hovorila o šikane a možnom nezákonnom postupe aj zo strany ÚDZS.

Úrad tvrdenia poisťovne odmietol. V spomínanej správe o činnosti za minulý rok upozornil, že aj vďaka sporným účtovným operáciám dosiahla v rokoch 2010 až 2020 čistý zisk po zdanení vo výške 700 miliónov eur.

Tvrdí tiež, že zdravotná poisťovňa má nadhodnotený poistný kmeň.

Dôvera argumentuje, že správnosť jej postupu v prípade ohodnotenia poistného kmeňa v minulosti opakovane potvrdili správy audítorov, posudky znalcov aj orgány finančnej správy.

01 - Modified: 2023-08-16 14:20:09 - Feat.: - Title: Slováci za zdravotnú starostlivosť platia najviac u zubára 02 - Modified: 2023-08-01 14:29:11 - Feat.: - Title: Pacienti sa nevedia dostať k viacerým špecialistom, obracajú sa aj na poisťovne 03 - Modified: 2023-08-01 14:07:46 - Feat.: - Title: Audítori upozornili na riziká v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni i v Dôvere 04 - Modified: 2023-07-20 14:12:45 - Feat.: - Title: K stabilizácii všeobecných lekárov a lekárov špecialistov má prispieť reforma ambulantného sektora 05 - Modified: 2023-07-22 12:00:00 - Feat.: - Title: Po odvolaní riaditeľa VšZP vychádzajú najavo nekalé praktiky. Ministerstvo tvrdí, že o ničom nevie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 11:23