ZdN/archív
StoryEditor

Covid-19: CDC vyzvalo tehotné ženy k očkovaniu. Hrozí aj riziko predčasného pôrodu

12.08.2021, 08:53
Autor:
redred
Podľa CDC tehotenstvo zvyšuje riziko závažných chorôb spôsobených Covid-19 a samotný covid počas tehotenstva zvyšuje riziko predčasného pôrodu.

Americký národný inštitút pre verejné zdravie Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu 11. augusta vyzval budúce mamičky k očkovaniu proti Covid-19. 

„Tehotné ženy by mali byť očkované proti COVID-19 na základe novej analýzy, ktorá nepreukázala zvýšené riziko potratu,“ uviedol vo svojom stanovisku CDC.  CDC uviedol, že v najnovšej analýze ani v predchádzajúcich štúdiách nezistili žiadne obavy o bezpečnosť tehotných.  

Podľa CDC môžu tehotné ženy dostať ktorúkoľvek z troch vakcín s nateraz núdzovým povolením, a to Pfizer, Moderna alebo Johnson & Johnson. 

CDC predtým neodporúčalo očkovať tehotné ženy, avšak uviedlo, že by mali o očkovaní diskutovať so svojimi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a so svojimi gynekológmi.

Sascha Ellington, vedúca tímu pre núdzovú pripravenosť v oddelení reprodukčného zdravia v CDC povedala, že iba 23 percent dostalo najmenej jednu dávku pandemickej vakcíny. To je podľa nej veľmi nízky počet.

„Potrebujeme toto číslo zvýšiť. Chceme, aby boli ženy chránené. Nevidíme žiadne bezpečnostné signály, a preto výhody očkovania skutočne prevažujú nad potenciálnymi alebo neznámymi rizikami,“ priblížila Ellington a poznamenala, že agentúra pracuje na stratégiách, aby sa pôrodníci a gynekológovia stali poskytovateľmi vakcín proti Covid-19.  

Podľa CDC tehotenstvo zvyšuje riziko závažných chorôb spôsobených Covid-19 a samotný covid počas tehotenstva zvyšuje riziko predčasného pôrodu. 

CDC uviedlo, že teraz odporúča očkovať proti Covid-19 všetkých ľudí vo veku 12 rokov a starších, vrátane osôb, ktoré sú tehotné, dojčia, pokúšajú sa otehotnieť alebo môžu v budúcnosti otehotnieť.

„Sme si vedomí mýtov, ktoré sa šíria v súvislosti s plodnosťou. Nie sú založené na žiadnych dôkazoch. Neexistuje žiaden vedecký dôkaz, ktorý by to podporoval," zhrnula Ellington. 

Nové usmernenia CDC zároveň prichádzajú v čase, keď v krajine za posledný mesiac pribúdajú prípady a hospitalizácie.

Niektorým nemocniciam v Arkansase na Floride, v Louisiane a v Mississippi došli lôžka a ohnisko sa šíri mimo epicentrum na juhu USA do štátu Oregon a Washington.

 

01 - Modified: 2024-01-19 10:57:47 - Feat.: - Title: Vedci už vedia, prečo väčšina tehotných trpí nevoľnosťami 02 - Modified: 2023-12-09 07:25:43 - Feat.: - Title: Neliečená tehotenská cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa 03 - Modified: 2021-12-04 12:58:26 - Feat.: - Title: Covid ohrozuje aj nenarodené deti. Vírus môže napadnúť placentu, zhodujú sa štúdie 04 - Modified: 2021-11-19 18:04:45 - Feat.: - Title: The Lancet: Tretia dávka vakcíny proti covidu znižuje riziko závažného priebehu až o 92 percent
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 13:46