TASR/ Jaroslav Novák
StoryEditor

Minister zdravotníctva Lengvarský o šéfke ŠÚKL: Zatiaľ má moju dôveru

16.04.2021, 13:00
Autor:
redred
Rozhodnutie o ďalšom postupe v súvislosti s vakcínou Sputnik V avizuje na budúci týždeň.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si nemyslí, že situáciu okolo vakcíny Sputnik V skomplikoval Štátny ústav na kontrolu liečiv a jeho riaditeľka Zuzana Baťová. Uviedol to dnes v Rádiu Express. Na otázku, či Z. Baťová má jeho dôveru alebo zvažuje jej odvolanie, odpovedal: „Zatiaľ má moju dôveru.“

Stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktoré bolo zverejnené 8. apríla 2021, vyvolalo ostrú kritiku zo strany expremiéra a ministra financií Igora Matoviča. Podľa neho Štátny ústav pre kontrolu liečiv spochybnil reputáciu vakcíny Sputnik V a narušil dôveru ľudí. Stanovisko ŠÚKL označil minister za „politický blud“. „Vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo, znevažujúce túto vakcínu, bolo zo strany šéfky ŠÚKL pustené do sveta, ktoré v podstate hovorí o tom, že Rusi si balia čokoľvek do tých ampuliek a vždy tam dajú iba nálepku Sputnik V, musíme potvrdiť tieto výsledky v maďarskom OMCL laboratóriu,“ uviedol I. Matovič na včerajšej tlačovej konferencii.

Zmluva

Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V je utajená. Nie je teda jasné, či testovanie v OMCL laboratóriu je zmluvnou podmienkou. „Zmluva sa podrobuje veľmi prísnej analýze a výsledky tejto analýzy budú zaslané pánovi premiérovi. Na základe toho sa vo veľmi skorej dobe rozhodne o zverejnení zmluvy alebo o zverejnení jej časti. A ja vo veľmi skorej dobre, to jest budúci týždeň rozhodnem o osude vakcíny Sputnik,“ informoval V. Lengvarský.

Minister potvrdil, že včera boli do maďarského laboratória zaslané na testovanie vzorky vakcíny zo Šarišských Michalian a na základe výsledkov týchto testov bude rozhodnuté.

„Prepustenie šarže, resp. pustenie vakcíny na trh nie je iba o vykonaní testov. Je tam ešte niekoľko ďalších krokov, o ktorých budem v priebehu budúceho týždňa hovoriť s riaditeľkou ŠÚKL a ďalšími kompetentnými osobami,“ zdôraznil minister zdravotníctva.

Dodal, že očkovanie Sputnikom povolí len pri splnení jednej podmienky: "Keď bude absolútne isté pre mňa ako osobu, že vakcína je bezpečná a účinná."

Reakcia ŠÚKL

Štátny ústav pre kontrolu liečiv v reakcii na kritiku I. Matoviča zdôraznil, že stanoviská vydáva na základe odborných dôkazov. 

„Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách,“ uviedol ŠÚKL s tým, že nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú.

01 - Modified: 2021-04-09 15:55:53 - Feat.: 0 - Title: Šéfka ŠÚKL reaguje: Mrzí ma, že naše pripomienky sú vnímané ako sabotáž 02 - Modified: 2021-04-09 12:30:24 - Feat.: 0 - Title: Posudzovanie vakcíny Sputnik V: Matovič kritizuje laboratórium, vybral ho pritom sám Krajčí 03 - Modified: 2021-04-08 10:09:39 - Feat.: 0 - Title: ŠÚKL: Sputnik V dovezený na Slovensko je iný, ako posudzuje Európska lieková agentúra 04 - Modified: 2021-04-15 18:47:58 - Feat.: 0 - Title: Štátny ústav pre kontrolu liečiv odmieta politický nátlak v súvislosti so Sputnikom (celé stanovisko)
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:18