prvý pacient operovaný, umelý meniskus, ŠacaAgel
StoryEditor

Návrat pacienta do nemocnice po šiestich rokoch: Ako dopadla unikátna operácia umelého menisku?

03.10.2021, 07:11
Autor:
redred
Na Slovensku je len jediné pracovisko, ktoré má licenciu na implantáciu umelej náhrady menisku.

Bol október 2015, keď Slavomír z Košickej Polianky v Nemocnici AGEL Košice-Šaca podstúpil ako prvý pacient jedinečnú operáciu menisku. Po takmer šiestich rokoch sa vrátil do zdravotníckeho zariadenia, aby ukázal, ako sa mu darí. Jazvu na kolene nie je takmer ani vidieť a ako hovorí, ani nevie, že ho vôbec operovali.

Do práce po 10 týždňoch

Slavomír prišiel do nemocnice s roztrhnutým meniskom, ktorý sa nedal rekonštruovať, tzn. naspäť prišiť. „Rok predtým som v pivnici zdvíhal ťažkú kládu a praskol mi meniskus, v inej nemocnici mi napichávali koleno a ťahali mi z neho vodu asi dva mesiace, keď som išiel k ďalšiemu doktorovi, povedal, že to treba okamžite operovať. Zákrok mi urobili v inej nemocnici, no po roku mi to v pokľaku prasklo a hneď som vedel, čo sa stalo,“ vyjadril sa šofér kamiónu, ktorý potreboval reoperáciu, no kvôli vtedajšiemu štrajku v Košiciach chodil od lekára k lekárovi. „Musel som ísť do práce a vedel som, že liečba zaberie veľa času. Tak mi napadlo skúsiť nemocnicu v Šaci. Zavolal som, reagovali promptne, ešte v ten deň, operatér zisťoval, čo sa vlastne stalo, či mám k tomu pôvodnú dokumentáciu, že by to urobili oni. Keď som prišiel, odporučili ma na Šport-artro centrum a doktora Maroša Vargu, ktorý mi chcel navrhnúť niečo nové, čo tu ešte nebolo, že mi to všetko vysvetlí,“ priblížil Slavomír.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca, ktorá je jediným certifikovaným pracoviskom na Slovensku, sa rozhodli pre implantáciu umelej náhrady menisku. Výhodou uvedeného zákroku je, že pôvodné tkanivo sa začína nanovo vytvárať popri tom umelom, ktoré postupne ubúda a nahrádza sa novovytvoreným, vlastným tkanivom menisku. Viac než hodinový unikátny zákrok dopadol podľa očakávaní. „Šesť týždňov som si pri chôdzi pomáhal barlami s tým, že som chodil pravidelne na kontroly a povoľovali mi ortopedickú dlahu. Po šiestich týždňoch mi ju dali dole a začal som, tiež v nemocnici v Šaci, aj rehabilitovať, to trvalo štyri týždne a potom som išiel do práce,“ priblížil šofér z povolania, ktorý v súčasnosti nepociťuje žiadne ťažkosti, na kolene má len nenápadnú jazvu a do práce sa vrátil po približne 10. týždňoch od operácie.

Jediné pracovisko na Slovensku

„Na Slovensku sme jediné pracovisko, ktoré má licenciu na implantáciu umelej náhrady menisku, nakoľko dvaja členovia nášho tímu prešli v roku 2015 preškolením certifikovanou školiacou osobou, profesorom Rene Verdonkom z Belgicka. Od toho času sme vykonali cez 30 takýchto operácií, pričom človek sa po 5 - 6 mesiacoch môže vrátiť ku všetkým pôvodným športovým aktivitám. Operácia trvá hodinu a pol, robí sa artroskopicky,“ uviedol vedúci lekár Šport-artro centra Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA, ktorý vysvetlil, že meniskus je veľmi dôležitá štruktúra v kolennom kĺbe, pretože jeho hlavnou úlohou je tlmenie dopadovej energie na oblasť váhonosnej chrupky.

„Najznámejšia štúdia z Fínska, ktorá sledovala súbor 4000 pacientov po totálnom vybratí menisku alebo čiastočnom odstránení menisku, publikovala jednoznačný záver, že každý z daných pacientov po tomto výkone, po 40 rokoch od operácie, mal buď pokročilú formu artrózy kolena alebo už mal implantovanú totálnu náhradu kolenného kĺbu. Meniskus je preto považovaný za veľmi dôležitú štruktúru v zmysle našej snahy, za každých okolností, ak je to možné, zachovať pôvodné tkanivo menisku. Našou prioritnou snahou nemôže byť odstraňovanie tkaniva menisku, ale, naopak, jeho uchovanie v kolennom kĺbe, napríklad zošitím. Pri niektorých poškodeniach meniskov to však nie je možné, a práve preto tu existuje možnosť implantácie umelej náhrady menisku. Ide o materiál polyuretánová pena, ktorý sa napojí na pôvodné tkanivo menisku, z ktorého prebieha regenerácia a vytváranie nového tkaniva menisku,“ dodal Maroš Varga.

Ako ďalej uviedol, implantáciu umelej náhrady menisku vykonávajú na pracovisku od roku 2015, a ako hovorí, s výbornými výsledkami, pri dodržaní správnych indikácií pre daný operačný výkon.

„Najlepšie výsledky majú pacienti, ktorým sa implantuje umelá náhrada menisku vo veľmi krátkej dobe po vybratí poškodeného tkaniva menisku, napr. po úraze alebo u pacientov, ktorým sa implantuje umelá náhrada menisku v deň odstránenia pôvodného tkaniva menisku pre jeho poškodenie. Základom pre úspech danej operácie je minimálne alebo žiadne poškodenie váhonosnej chrupky kolenného kĺbu. Akonáhle je poškodenie chrupky pokročilejšie, samotná implantácia umelej náhrady menisku už nezabezpečí tlmenie nárazov pri každom kroku na danú oblasť poškodenej chrupky a u takéhoto pacienta môžu bolesti naďalej pretrvávať. Pred operačným výkonom je pre nás kľúčové mať čerstvý nález z magnetickej rezonancie kolena, kde je detailne posúdený stav váhonosnej chrupky kolenného kĺbu, ak je chrupka nepoškodená alebo len minimálne poškodená, môžeme u všetkých takýchto pacientov indikovať tento operačný výkon. Vek nie je rozhodujúcim faktorom, skôr je dôležitým ukazovateľom úspechu čas od „vybratia“ poškodeného menisku po implantáciu umelej náhrady menisku. Čím je tento čas dlhší, tým sú výsledky horšie. Po operácii je pomerne náročná rehabilitácia v trvaní 3 mesiacov, našich pacientov detailne informujeme prostredníctvom pokynov, ktoré je potrebné dodržiavať v skorom i neskoršom pooperačnom období. Plný návrat do športových aktivít umožňujeme po 5 – 6 mesiacoch od implantácie,“ lekár.

Samotný výkon implantácie umelej náhrady menisku vo výške 1800 € je hradený z verejného zdravotného poistenia, za implantát vnútorného alebo vonkajšieho menisku pacient uhrádza sumu 1400 €, keďže preplácaný nie je.

01 - Modified: 2021-09-29 16:33:01 - Feat.: 0 - Title: Čo majú spoločné oxytocín a Instagram? 02 - Modified: 2021-09-30 11:29:17 - Feat.: 0 - Title: Svetové trendy liečby šitej na mieru by sa mali používať aj u nás
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 17:24