StoryEditor

Svetové trendy liečby šitej na mieru by sa mali používať aj u nás

01.10.2021, 12:00
Špecifická liečba, šitá na mieru jednotlivým pacientom podľa ich potrieb, si vyžaduje investície a prioritizáciu aj zo strany štátu. Čo sa robí pre zlepšenie prístupu onkologických pacientov k liekom na Slovensku?

Každý pacient je jedinečný. Od genetiky, sociálnych pomerov až po prostredie, v ktorom žije.

Preto ani pri ochoreniach, ako je napríklad rakovina krvi, sa nemôže zovšeobecňovať, ale musí hľadať spôsoby, ako umožniť špecifickú liečbu pacientom podľa ich jedinečnej potreby. Počas piateho ročníka projektu Odhaľme rakovinu krvi na to upozornili odborníci aj pacienti.

Svetové trendy personalizovaného prístupu k zdravotnej starostlivosti sa dostávajú aj na Slovensko. Prístup k takejto špecifickej liečbe, šitej na mieru jednotlivým pacientom podľa ich potrieb, si však vyžaduje investície a jednoznačnú prioritizáciu aj zo strany štátu. 

Hematologické malignity postihujú desiatky tisíc Európanov. Tvoria až sedem percent všetkých prípadov nádorových ochorení.

Z približne 140 typov hematoonkologických ochorení sú najčastejšie leukémie, lymfómy a myelómy. Vďaka vedeckému pokroku a&...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:13