StoryEditor

Čo majú spoločné oxytocín a Instagram?

29.09.2021, 18:00
Vedci zistili, že ľudia s konkrétnym variantom génu, ktorý kóduje receptor oxytocínu, majú tendenciu sledovať viac ľudí na Instagrame.

Oxytocín má významnú úlohu vo vývoji sociálnych väzieb. Niektoré dôkazy naznačujú, že zmeny v géne, ktoré kódujú receptor oxytocínu, môžu zodpovedať za medziľudské rozdiely v niektorých prejavoch správania.

 Oxytocín, prezývaný aj ako hormónom lásky, je neuropeptid, ktorý hrá rozhodujúcu úlohu v sociálnych schopnostiach cicavcov.

Ukázalo sa, že genetické varianty nazývané jednonukleotidové polymorfizmy (SNP) v rámci OXTR predpovedajú rodičovské správanie a pripútanosť.

Vedci zistili, že ľudia so špecifickým variantom génu OXTR receptora oxytocínu sledujú na Instagrame viac ľudí. U ľudí je oxytocínový receptor kódovaný génom OXTR, ktorý bol lokalizovaný do ľudského chromozómu 3p25.

Oxytocín a socializácia

V nedávnej štúdii talianskych a singapurskych vedcov menšieho rozsahu publikovanej v časopise Heliyon vedci skúmali súvislosti medzi oxytocínovými receptormi a používaním sociálnych médií.

Zistili, že ľudia s konkrétnym variantom génu, ktorý kóduje receptor oxytocínu, majú tendenciu sledovať viac ľudí na Instagrame.   

Ako však výskumníci upozornili, štúdia je zatiaľ iba predbežná a predstavuje akýsi základ budúcich analýz s cieľom lepšie porozumieť vzťahu medzi genetickými a environmentálnymi faktormi ovplyvňujúcimi spoločenskosť človeka, najmä v online kontexte.

Podľa medicínskeho portálu MedicalNewsToday (MNT), oxytocín je hormón, ktorý má svoj význam v reprodukcii, a taktiež ovplyvňuje správanie. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-09 06:51:00 - Feat.: - Title: Stres mení mozog malých detí viac ako úrazy a úlohu tu má aj oxytocín
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 00:35