StoryEditor

Šéf UNB: Mojim predchodcom chýbala odvaha k rozhodnutiam

10.07.2024, 00:00
Autor:
redred

Až 90 % z našich peňazí odchádza na platy zamestnancov, je to obrovské číslo, uviedol v rozhovore pre HN televíziu riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava MUDr. Alexander Mayer, PhD., MPH, MHA.

Zopár čísel na úvod. Máte zhruba 2 500 lôžok, z toho samotný Ružinov ich má asi 700, ďalej 1 500 lekárov a asi 1 900 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Pred časom ste povedali, že ak sa odborníci zhodnú na tom, že nová nemocnica bude v Ružinove, budete sa tešiť možno trochu viac, ako keby to malo byť na Rázsochách či inde, lebo tu v Ružinove vám to dáva najväčší zmysel. Prečo vám dáva nemocnica umiestnená v Ružinove najväčší zmysel?

V prvom rade by som sa chcel vyjadriť k číslam, ktoré tu odzneli. Sú to čísla, ktoré sú oficiálne uvádzané, no už niekoľko rokov neaktuálne. Momentálne pracujeme na tom, aby sme lôžkový fond zreálnili. Máme vyčerpané už takmer všetky možnosti, ako zabezpečiť plynulý chod nemocnice v zmysle efektívneho vynakladania finančných prostriedkov na platy a tiež v zmysle plnenia všetkých záväzkov. Aj napriek tomu, že sa nám za posledné obdobie podarilo vyrokovať viac peňazí z poisťovní, ocitli sme sa v situácii, keď sa nad tým musíme vážne zamyslieť a o tejto téme otvorene diskutovať. A toto dnes de facto aj robíme.

Budete konkrétnejší?

Potrebujeme zefektívniť chod pracovísk. Za dva roky môjho pôsobenia sme sa snažili nájsť a upraviť alebo zmeniť všetky procesy, ktoré by mali viesť k zefektívneniu fungovania UNB. Vyrokovali sme o takmer 20 % viac peňazí z poisťovní, nastavili sme procesy, ktoré nám pomáhajú sledovať nákupy liekov, zdravotných pomôcok, ktoré dnes už aj vďaka zavedeniu dôležitých zmien dokážeme nakupovať lacnejšie, a najmä vidíme aj zlepšenie dostupnosti liečby pacienta. Napriek všetkému, čo sme urobili, je to nedostačujúce, a tak sme pristúpili k zefektívneniu práce jednotlivých zamestnancov na ich pracoviskách, pretože takmer 90 % financií, ktorými UNB mesačne disponuje, ide len na platy. Toto číslo je obrovské a neudržateľné. Treba si povedať pravdu a systém nastaviť tak, aby to bolo lepšie. Momentálne pracujeme na zefektívnení pracovných služieb, kde vidíme významný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-02 13:48:33 - Feat.: - Title: Zvláštne zápaly pľúc sú aj na Slovensku. Prekvapení sú lekári aj pacienti, odborníčka hovorí o zaujímavom jave 02 - Modified: 2024-10-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšiu hrozbu zažehnali, po vládnom balíčku však skončia v mínuse. Ambulancie ukončili rokovania o zmluvách 03 - Modified: 2024-10-01 13:06:38 - Feat.: - Title: Ocenili sme TOP sestry na Slovensku 04 - Modified: 2024-09-27 11:39:54 - Feat.: - Title: Aj desaťnásobne predražujú hospitalizáciu. Ako sa s nemocničnými nákazami vyrovnávajú naše zariadenia? 05 - Modified: 2024-09-27 09:34:12 - Feat.: - Title: Ak parlament schváli konsolidačný balíček, tak lekárski odborári začnú zbierať výpovede
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. október 2024 15:04