StoryEditor

Predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov: Verím, že kúpele dostanú novú šancu

20.10.2023, 09:00

Politici radi hovoria o našich kúpeľoch ako o slovenskom národnom poklade. No keď príde na šetrenie, sú prvým miestom, kam nasmerujú svoju pozornosť. Čo bude o pár rokov? Namiesto liečenia sa zmenia na dovolenkové destinácie?

,,Nechcem si to pripustiť a verím, že sa to nestane,“ hovorí MUDr. Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov.

Ukázala letná sezóna nejaký nový trend?

Dá sa povedať, že už v minulom roku sme si začali uvedomovať pozmenené trendy v návštevnosti kúpeľných podnikov, ktoré sa prejavili vo väčšom počte samoplatcov. Čo však nie je vôbec potešujúce, je dĺžka ich pobytu, ktorá sa výrazne skrátila. Konštatujeme, že bola vysoká obsadenosť kúpeľov práve v letných mesiacoch v minulom i v tomto roku. Dokonca niektoré kúpele boli počas leta celkom obsadené.

O koľko dní sa zdržia v kúpeľoch menej?

V minulosti si veľká časť samoplatcov hradila pobyt v dĺžke, ktorá bola na úrovni 10 - 14 dní. Ich pobyt bol dlhší než v súčasnosti a mohli sme skutočne hovoriť o liečebnom pobyte. Pre dosiahnutie liečebných účinkov je totiž potrebné absolvovať pobyt v trvaní minimálne 10 - 14 dní (preventívne pobyty) a pri diagnózach, ktoré sú uvedené v Indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť je to až 21 – 28 dní.

Za rok 2022 zverejnilo NCZI (Národné centrum zdravotníckych informácií) podrobné štatistické dáta a vieme, že v minulom roku prišlo do kúpeľov až 85 000 samoplatcov, ale len 2500 z nich absolvovalo pobyt v trvaní tri týždne. Veľká skupina klientov, viac než 60 percent, zostala v kúpeľoch len 3 až 7 dní.

Tento trend hovorí o tom, že ľudia si v súčasnosti z finančných dôvodov nemôžu dovoliť pobyt dlhší, alebo kúpele sú pre nich len nová dovolenková destinácia, ktorú objavili v letnom období počas pandémie, kedy sa obávali cestovať.

Po kritických pandemických rokoch to pre kúpeľné podniky síce znamená zníženie strát, ale tieto typy pobytov nie sú hlavný a prioritný produkt.

Liečebné kúpele majú slúžiť ako ústavná zdravotná starostlivosť pre chronicky chorých pacientov s cieľom optimalizovať a stabilizovať ich zdravotný stav a predchádzať komplikáciám a tiež ako následná a včasná rehabilitácia po prekonaní vážnych ochorení, po úrazoch a operačných zákrokoch.

A klienti, ktorým pobyt hradila zdravotná poisťovňa?

V prípade klientov zdravotných poisťovní, či už typ A alebo B, tak tam stále pretrváva prepad oproti rokom pred pandémiou. Neznamená to však, že sú Slováci zdravší a nepotrebujú kúpeľnú rehabilitáciu, ale je to spôsobené najmä tým, že ich počet limitujú vyhlášky ministerstva zdravotníctva v rokoch 2022 a 2023. Ide o vyhláš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Vízia slovenského kúpeľníctva: Cieľom je dostať jeho potenciál do pozornosti politikov aj verejnosti
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 11:53