StoryEditor

Generálny riaditeľ UNIPHARMA: Ak nás štát nepodporí, ukráti pacientov

27.05.2022, 21:00

Ak štát tvrdí, že sme monopol, nie je to pravda, pretože vyhláškou nám reguluje ceny liekov a kategorizačná komisia na ministerstve zdravotníctva určuje úhradu liekov, hovorí Milan Vrúbel.

O distribúcii liekov, degresívnej marži, aj o zámere štátnej distribučnej firmy hovorí generálny riaditeľ a predseda predstavenstva UNIPHARMA – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť Milan Vrúbel.

Spoločnosť UNIPHARMA pôsobí na trhu 30 rokov. Ako sa vyvíjala od začiatku po súčasnosť?

Prvotná myšlienka bola robiť distribúciu ako združenie lekárnikov, ktorí vlastnia lekárne, a veľkodistribútora, ktorý im zabezpečuje dodávky do lekárne. UNIPHARMA zabezpečovala veľkodistribúciu a lekárne zabezpečovali liek pre pacienta. Spoločnosť začala ako s. r. o. a neskôr sa stala akciovou spoločnosťou. Spoločnosť UNIPHARMA má aktuálne viac ako 700 akcionárov, lekárnikov.

Ako sa dostane liek od výrobcu k pacientovi?

UNIPHARMA má zmluvu s výrobnými spoločnosťami alebo ich zástupcami, farmaceutickými firmami, od ktorých lieky nakupujeme. Firma dodáva UNIPHARME lieky, za čo jej platíme, tovar sa dostáva do nášho vlastníctva, skladujeme ho buď konsignačne, alebo štandardne, a predávame ho ďalej lekárňam. Cesta lieku k pacientovi je – výrobca, veľkodistribútor a lekáreň.

Toto sú inštitúcie liekového reťazca potrebné na to, aby sa dodržala kvalita aj odborná spôsobilosť, starostlivosť o liek, ktorý sa prepravuje k pacientovi. Spomeniem aj skrátenie času. To znamená, keby si to lekáreň riešila individuálne, bol by to obrovský problém, lebo liek by dostala za mesiac, dva. U nás je to takmer just-in-time dodávka, čiže liek sa dostane do lekárne presne v čase, keď ho pacient potrebuje.

Pýtam sa na to v súvislosti so zachovaním kvality lieku. Asi by to nemalo fungovať tak, že môžem užiť hocičo, môžem nakúpiť lieky a rozvážať ich, ako chcem.

Určite nie, nemalo by a nesmie to takto fungovať.

Liek nie je tovar ako každý iný. UNIPHARMA prechádza auditmi, kde si firmy – výrobcovia liekov kontrolujú kvalitu, ako dodržiavame vyhlášku, zákon, podmienky skladovania definované výrobcom a tak ďalej. To sú tvrdé kontroly. Detto sme kontrolovaní Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Čiže podliehame štátnej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-02 09:43:11 - Feat.: - Title: Člen predstavenstva UNIPHARMA: Ani v tom najtvrdšom kole pandémie sme neobmedzili distribúciu liekov na Slovensku 02 - Modified: 2021-11-20 08:10:33 - Feat.: - Title: Štát chce distribučnú spoločnosť na lieky a zdravotnícke pomôcky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 01:23