StoryEditor

Šéf komory zubných lekárov: Mrzí ma, že v Pláne obnovy sa vôbec nenachádzajú špecialisti

05.11.2021, 09:00
Pre zubných lekárov je najhoršie, že rozpočet je predkladaný neskoro. Požadujú predvídateľnosť financovania a jeho stabilitu.

Slovenská komora zubných lekárov navrhla konkrétne zmeny v zubnej praxi na Slovensku vrátane vzdelávania budúcich zubných lekárov a podmienok získania praxe. Taktiež sa vyslovili za centrá akútnej zubnolekárskej starostlivosti. O čo presne ide? Aj o tom sme hovorili s jej prezidentom MUDr. Igorom Moravčíkom.

V akom režime aktuálne pracujú zubné ambulancie?

Zubné ambulancie dnes pracujú podľa štvrtej aktualizácie metodického usmernenia z januára 2021, ktoré sme vypracovali s hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo začiatkom prvej vlny pandémie z apríla 2020. Je vidieť, že naša stratégia postupov ošetrenia v metodickom usmernení bola správna a nie je potrebné ju meniť ani príchodom tretej vlny.

Ponechávame zvýšený hygienicko-epidemiologický režim, ktorý zrejme zostane už trvalejšieho charakteru. Z toho vyplýva predĺženie času ošetrenia, na druhej strane je vhodné pacientov manažovať tak, aby bolo možné urobiť viac výkonov.

Avšak mierne sa predlžujú čakacie lehoty na plánované ošetrenie. Stále ideme v režime objednávania pacientov, každý pacient by mal byť ambulanciou manažovaný tak, aby bola zabezpečená bezpečnosť pacienta, ako aj dentálneho tímu v rámci zvýšeného epidemiologického režimu.

Do akej miery sa predĺžili čakacie lehoty?

Je to rôzne, podľa praxe. Najviac narástli tam, kde majú kolegovia veľké obvody. Na to dlhodobo upozorňujeme vyššie územné celky – ak kolega odíde, prerozdelenie pacientov medzi ostatných zubných lekárov nie je riešenie, pretože pre nich je to neúmerná záťaž a čakacie lehoty sú potom neúnosné. Komora navrhuje riešenie, aby bol stanovený strop počtu pacientov pridelených jednému zubnému lekárovi. Samozrejme, systémových riešení je viac.

Predpokladáte zatváranie ambulancií alebo nejaké obmedzenia pri zhoršení situácie počas tretej vlny?

Nepredpokladám, že by pre covid došlo k zatvoreniu ambulancií. Skôr máme informácie o tom, že niektoré ambulancie sa musia zatvárať pre karanténu personálu. Nemyslím, že dôjde k plošnému zatváraniu ako počas prvej vlny. Kolegovia sa pri ošetrovaní infekčných pacientov riadia postupmi, ktoré vypracovala komora.

Aktuálnou témou je rozpočet na budúci rok. Ak ho parlament schváli v súčasnej podobe, čo to bude znamenať pre zubných lekárov?

Pre zubných lekárov je najhoršie, že rozpočet je predkladaný neskoro. Požadujeme dve veci – predvídateľnos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-16 10:00:59 - Feat.: - Title: Odborníci: Aký by mal byť nový minister zdravotníctva 02 - Modified: 2023-04-09 14:09:48 - Feat.: - Title: Prezident Slovenskej komory zubných lekárov: Zvýšenie cien materiálov aj prístrojov sa ešte len prejaví 03 - Modified: 2023-02-27 17:42:02 - Feat.: - Title: V zubných ambulanciách chcú zamestnávať aj praktické sestry-asistentov 04 - Modified: 2021-09-02 06:23:24 - Feat.: - Title: Koľko lekárov a sestier na Slovensku je zaočkovaných proti covidu? Nevieme 05 - Modified: 2021-08-26 10:40:44 - Feat.: - Title: Očkovať povinne či dobrovoľne? Názory zdravotníkov sa líšia, rezort má jasno
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 02:37