StoryEditor

Komentár: Preventívna prehliadka má svoje opodstatnenie, rovnako ako s autom chodíme na STK

Zaujímavé je aj to, že všetci ambulantní kardiológovia EKG pri každej dispenzárnej prehliadke robia. Tak isto sa robí paušálne všetkým pacientom vyšetreným na urgentných príjmoch.

V nasledujúcom texte by som rád reagoval na článok pani prezidentky Slovenskej kardiologickej spoločnosti ohľadom preventívnych prehliadok.

Hneď na začiatok priznávam, že som moje protinázory nepodložil žiadnymi dôkazmi, a to z dvoch dôvodov:

1. Na vyvrátenie všetkých názorov pani prezidentky by bolo potrebné zozbierať obrovské množstvo dát, čo nie je v mojich silách, resp. možnostiach. Okrem iného aj z časového hľadiska, nakoľko uzávierka budúceho čísla je tak povediac za dverami.

2. Pani prezidentka neposkytla v článku takmer žiadne relevantné analýzy a väčšina jej príspevku bola skôr citujem “filozofickou úvahou“ a prezentovaním vlastných názorov, zakladajúcich sa skôr na jej dojmoch a predpokladoch.

image

Komentár: Aktuálne nastavenie preventívnych prehliadok u dospelých je absurdné. Komu tento stav vyhovuje?

Aj na základe predošlých príspevkov pani prezidentky v týchto novinách sa človek veľmi ťažko bráni nepríjemnému pocitu, že si autorka len zase raz vylieva svoju frustráciu na všeobecných lekároch pre dospelých (VLD),  resp., že len závidí všeobecným lekárom ich finančné ohodnotenie.

Pritom si treba uvedomiť, že poctivo vykonaná preventívna prehliadka trvá časovo rozhodne dlhšie ako kardiologické vyšetrenie napr. pacienta po prekonanom infarkte. Pani prezidentka bohužiaľ neponúka v článku žiadnu konštruktívnu kritiku a už vôbec nie zmysluplné odporúčania.

Kardiológia

Pani prezidentka sa ako typický špecialista úzkoprofilového odboru, ktorým kardiológia je, zamerala vo svojom článku na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.

Keďže je nepochybne uznávanou odborníčkou v tejto oblasti a jej tvrdenia sa opierajú o údaje a odporúčania medzinárodných spoločností, tak si nedovolím jej závery spochybňovať. Len mi nejak nejde do hlavy, ako má asymptomatický hypertonik zistiť, že možno už trpí na vysoký TK.

Dokonca sa mi aj marí, že Európska...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-05 14:01:16 - Feat.: - Title: Budú sa meniť preventívne prehliadky? 02 - Modified: 2023-05-18 05:00:00 - Feat.: - Title: Nitriansky kraj hľadá spôsoby, ako dostať do regiónov viac lekárov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 20:46