StoryEditor

Komentár: Aktuálne nastavenie preventívnych prehliadok u dospelých je absurdné. Komu tento stav vyhovuje?

Robia sa aj tým, čo to nepotrebujú, nerobia sa tým, čo to potrebujú, robia sa vyšetrenia, ktoré netreba. Odporúčaný interval raz za dva roky nedáva zmysel.

Všetci sa zhodneme, že prevencia je lepšia ako liečba.  Tento názor   sa  akceptuje  už od Hippokrata, a vo všeobecnej rovine je  platný. A nepochybne je platný v subjektívnej rovine každého človeka vo vzťahu ku svojmu zdraviu.  

Problém nastáva vtedy, keď  prevenciu chorôb  a úmrtí  začneme riešiť na úrovni štátu, zdravotných poisťovní  alebo iných relevantných organizácií a spoločností. 

Takáto organizovaná a riadená prevencia sa má opierať o vedecké dôkazy úspešnosti a nákladovej efektivity. Určite sa má zohľadniť aktuálna situácia v krajine, ako zdravotného stavu obyvateľstva, tak aj finančných a personálnych možnosti jej zdravotného systému.  

Preventívne prehliadky u dospelých sú dnes živou témou. Často počúvame, že naši občania na preventívne prehliadky nechodia.

Kardiovaskulárna primárna prevencia

Výzvy a reklamy, aby sme išli na preventívnu prehliadku sú publikované v mediách, vykonanie preventívnej prehliadky je podmienkou na úhradu základnej stomatologickej starostlivosti.

Áno súhlasím, ale na preventívnu prehliadku má ísť ten kto, to potrebuje a ten, u koho je preventívna prehliadka zmysluplná.

Samozrejme, preventívna prehliadka má byť spojená s preventívnou intervenciou, teda prinajmenšom edukáciou aj úplne zdravého občana.     

V celom ďalšom texte budem hovoriť najmä o kardiovaskulárnej primárnej prevencii, a práve tá je dominantnou zložkou preventívnych prehliadok u všeobecných lekárov pre dospelých.

Dovolím si tvrdiť a v nasledujúcom texte podložiť, že aktuálne nastavenie preventívnych prehliadok u dospelých u všeobecných lekárov pre dospelých je absurdné.  

Absurdné z mnohých hľadísk – robí sa aj tým, čo to nepotrebujú, nerobí sa tým, čo to potrebujú, robia sa vyšetrenia, ktoré netreba, nevieme vyčísliť, koľko životov sme zachránili, nevieme, ako výsledky preventívny...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-05 14:01:16 - Feat.: - Title: Budú sa meniť preventívne prehliadky? 02 - Modified: 2024-01-03 15:10:59 - Feat.: - Title: Názor: Preventívne prehliadky v aktuálnom nastavení. Čo nás stoja a čo nám prinášajú? 03 - Modified: 2024-01-07 17:50:00 - Feat.: - Title: Popradskí kardiológovia vyšetrujú srdce špeciálnou metódou 04 - Modified: 2023-12-06 15:31:11 - Feat.: - Title: Primár detskej kardiológie: Je neprirodzené, aby deti bojovali o život 05 - Modified: 2023-11-22 13:27:25 - Feat.: - Title: Oprava srdcových chlopní bez otvárania hrudníka a bez mimotelového obehu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 04:45