StoryEditor

Imunológ Miloš Jeseňák: Toto je závažný problém už niekoľko rokov. Pandémia Covid 19 ho ešte zhoršila

14.09.2021, 17:00
Autor:
redred
Za posledný rok a pol bolo podaných už 127 žiadostí o vyradenie niektorého z liekov vyrobených z krvnej plazmy z tzv. kategorizačného zoznamu. Pritom pre mnohých pacientov ide o život zachraňujúce lieky a náhradu za ne nemajú.

Je veľmi cenná, nenahraditeľná a môžeme ju označiť za veľmi vzácnu. A rovnako vzácne sú za posledný rok a pol aj lieky vyrábané z krvnej plazmy, ktorých momentálne nie je na slovenskom trhu dostatok pre slovenských pacientov. Majú lekári čo predpisovať, aj keby zamieňali tieto lieky? A robíme na Slovensku naozaj všetko preto, aby sme túto nepriaznivú situáciu vyriešili?

Aj o týchto témach sa budeme rozprávať s profesorom Milošom Jeseňákom, prezidentom Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.

Krvná plazma je veľmi vzácna. Čo to v praxi znamená? A čo vlastne krvná plazma je? Väčšinou sa viac hovorí o krvi ako takej.

Krvná plazma a najmä lieky pripravované z krvnej plazmy, ale napokon aj iné prípravky vyrábané z krvi, sú veľmi dôležité, nenahraditeľné a nedajú sa väčšinou synteticky pripraviť, až na pár drobných výnimiek.

Keďže je to krvná plazma, získava sa z krvi. Je veľmi dôležité vedieť, že v jednom litri krvi je približne 45% tzv. bunkových zložiek, červené krvinky, doštičky a biele krvinky. Zhruba 55% z tohto litra tvorí krvná plazma. Krvná plazma je nenapodobiteľná, nenahraditeľná a synteticky nepripraviteľná.

Niečo podobné ako materské mlieko, ktoré tiež nevieme pripraviť synteticky. Je to v podstate zmes rôznych bielkovín, sacharidov, cukrov a iných zložiek, ktoré vytvárajú individuálnu a špecifickú zlúčeninu pre konkrétneho jedinca. A bohužiaľ sú pacienti, ktorým niektoré zložky v tejto krvnej plazmy chýbajú. Buď sa im netvoria alebo ich strácajú alebo sú zle fungujú.

Práve pre týchto pacientov sú určené lieky, ktoré sa pripravujú z krvnej plazmy a logicky z toho vyplýva, že preto títo pacienti sú vysoko závislí od zdravých darcov, ktorí v pravidelných intervaloch darujú krv.

Ešte predtým ako prejdeme ku konkrétnym ochoreniam a jednotlivým skupinám pacientov, napadá mi ešte jedno rozlíšenie, a to, že krvná plazma na rozdiel od krvi, ktorú všetci vnímame, má aj inú farbu. Je žltkastá.

Áno. Krvná plazma je žltkastá. Môže sa odoberať a pripravovať dvoma spôsobmi. Na Slovensku je to odber celej krvi, z ktorej sa následne oddelí krvná plazma a ďalšie bunkové zložky sa potom ďalej spracovávajú samostatne. Oddelená sa potom celá zamrazí a buď sa používa vcelku, napríklad pri niektorých kritických stavoch, u pacientov po operáciách, ktorí majú prechodnú poruchu zrážania krvi a pod. Alebo sa z krvnej plazmy pripravujú jednotlivé lieky.

Pre koho sú teda určenie tie lieky?

Závisí od toho, o akých liekoch sa budeme rozprávať. Dôležitou súčasťou krvnej plazmy je malá bielkovina, ktorá sa nazýva albumín. Albumín je dôležitá súčasť každého z nás, každej krvi a slúži na to, aby držal tekutinu vnútri v cievach. Je to zložka, aby sme nestrácali tekutinu z ciev, čo potom vedie napríklad k opuchom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-05-21 13:22:21 - Feat.: 0 - Title: Aj keď je lekár trénovaný, malú anomáliu si nemusí všimnúť. Prístroj áno 02 - Modified: 2021-01-21 09:22:40 - Feat.: 0 - Title: Bojovník proti dezinformáciám: Je to masívna záplava. Najcitlivejšie je, keď hoaxy šíria samotní lekári 03 - Modified: 2021-04-13 07:37:33 - Feat.: 0 - Title: Neurológ Martin Kucharík: Štatistiky ukazujú pokles mozgových príhod. Je to nezmysel 04 - Modified: 2021-03-08 20:33:43 - Feat.: 0 - Title: Miloš Bubán: Hrozná pravda je, že úmrtia na rakovinu hrubého čreva by nemuseli byť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:10