StoryEditor

Aj keď je lekár trénovaný, malú anomáliu si nemusí všimnúť. Prístroj áno

19.05.2021, 09:50
Autor:
klkl
Pri jednom vyšetrení mozgu sa urobí aj tisíce snímok. Zhodnotí ich lepšie lekár alebo umelá inteligencia?

Umelá inteligencia v ére digitálnej medicíny. Do akej miery dokáže zmapovať, čo sa deje v našom tele? Dokáže predvídať, čo sa bude diať s našim mozgom? Do akej miery dokáže sám vyhodnocovať výsledky vyšetrení a do akej miery je to len na základe vložených vzorcov, ktoré vložili umelej inteligencii práve ľudia? A môže sa virtuálny medicínsky expert pomýliť? Aj na tieto otázky odpovedal v ďalšej časti relácii Zdravotníckych novín Meditalk MUDr. Víťazoslav Belan, ktorý je šéfom inovácií v spoločnosti Pro Diagnostic Group.

Pro Diagnostic Group dnes prevádzkuje 12 diagnostických centier po celom Slovensku, je lídrom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v oblasti rádiologických služieb. Samotná rádiológia dnes stojí na vrchole digitálnej medicíny a veľmi progresívne využíva umelú inteligenciu a zasahuje do troch oblastí, získavanie dát, obrazov, ich vytváranie a spracovávanie. V ktorej z týchto troch častí je umelá inteligencia vaším skutočným partnerom, ktorý vám pomáha?

Ako ste správne povedali, nie je to len diagnostický proces, umelá inteligencia zasahuje v oblasti rádiológie v troch alebo štyroch oblastiach. Na jednej strane veľké firmy, ktoré vyrábajú zariadenia na získavanie dnes už na sto percent digitálnych obrázkov, využívajú na správne nasnímanie práve produkty umelej inteligencie, aby to urobili lepšie, ako to robia rádiologickí technici.

Druhá vec je, že pri digitálnom zobrazovaní je vždy počítač, ktorý vyhodnotí obrazy. A tam je tiež veľké pole pôsobnosti umelej inteligencie. To znamená skrátenie akvizície, zlepšenie akvizície, aby tie snímky boli krajšie a lepšie. A potom tu je ten diagnostický proces, čo je úloha rádiológov a lekárov, ktorí sú školení na diagnostické využitie aj terapeutické využitie tých obrazov.

Cieľom je urobiť to tak, ako najlepší experti, ale za kratší čas. Posledný diel je to, čo sa nazýva popis a aj v tomto procese je umelá inteligencia, môže jednak skvalitniť popis a na druhej strane ho môže aj zefektívniť a ušetrí čas. V niektorých nasadených oblastiach je možnosť úspory 60 percent času. Na jednej strane rádiológia rastie, je málo rádiológov, na druhej strane máme možnosti ako to redukovať, aby efektivita práce lekára...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-13 07:37:33 - Feat.: 0 - Title: Neurológ Martin Kucharík: Štatistiky ukazujú pokles mozgových príhod. Je to nezmysel 02 - Modified: 2021-03-08 20:37:18 - Feat.: 0 - Title: Imunológ Miloš Jeseňák: Toto ochorenie nesú veľmi ťažko najmä mladé pacientky 03 - Modified: 2021-03-08 20:33:43 - Feat.: 0 - Title: Miloš Bubán: Hrozná pravda je, že úmrtia na rakovinu hrubého čreva by nemuseli byť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:12