StoryEditor

Neurológ Martin Kucharík: Štatistiky ukazujú pokles mozgových príhod. Je to nezmysel

13.04.2021, 10:00
Autor:
redred
Pre pacienta by časové hranice, do kedy sú lekári schopní im pomôcť, nemali byť vôbec dôležité. Vyvolá to v nich totiž len falošnú istotu a povedia si, že stačí, keď pôjdu k lekárovi zajtra.

Vážne zdravotné problémy s možnými fatálnymi následkami, pri ktorých sa počíta doslova každá minúta. Mozgovo cievne príhody a trombózy nezmizli z radarov špecialistov za uplynulý rok len preto, že väčšia pozornosť sveta sa upriamuje momentálne na boj proti pandémii koronavírusu a boj s ochorením Covid- 19. Otázka je, či sa dostávajú pacienti s mozgovo cievnymi príhodami včas do rúk špecialistov a či existuje súvislosť medzi Covid- 19 a výskytom mozgovo cievnych príhod. O tom sa budeme rozprávať s MUDr. Martinom Kucharíkom, primárom neurológie Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE) v Bratislave.

Ste súčasťou tímu v centre, ktoré realizuje široké spektrum činnosti, a to v súvislosti s diagnostikou, komplexnou intervenčno rádiologickou liečbou pri neurologických, neurochirurgických, angiologických, kardiologických a mnohých ďalších diagnózach. Akí pacienti končia vo vašich rukách?

Intervenčná rádiológia je odbor, ktorý zasahuje do všetkých oblastí medicíny alebo drvivej väčšiny oblasti medicíny a poskytuje miniinvazívnu liečbu, teda liečbu, ktorá má veľmi jednoduché technické prevedenie z hľadiska pacienta. Sú to veľakrát veľmi komplikované a technicky veľmi sofistikované zákroky, ale výhoda je, že pre pacienta je to, poviem to tak laicky, najmenej nepríjemné z možných operačných výkonov. U nás sa venujeme najmä cievnej intervenčnej rádiológii, teda cez cievy sa dostávame do tých oblastí, kde je možné ošetriť v danom orgáne zdravotný problém alebo príčinu toho zdravotného problému.

Tak nadľahčene sa hovorí, že operujete hlavu cez nohu. Ako to je?

Je to tak, endovaskulárny prístup je najčastejšie z pravej slabiny, teda z oblasti pravého stehna. Je to z toho dôvodu, že je tam tepna, ktorá je dostatočne široká a je podkožne uložená, a s našimi nástrojmi sa vieme veľmi jednoducho a rýchlo dostať do tej cievy a potom už v cievach sa dostaneme do orgánu, kde potrebujeme zasahovať. To je práve princíp miniinvazitivity, pacient má obvykle len jeden vpich v pravej slabine, ktorý sa rýchlo po ošetrení uzatvorí, na druhej strane náš prístup je natoľko rýchly, že napríklad pri mozgových príhodách alebo infarktoch myokardu, kedy ide o každú minútu, sa dostaneme k problematickému miestu veľmi rýchlo....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-21 09:22:40 - Feat.: 0 - Title: Bojovník proti dezinformáciám: Je to masívna záplava. Najcitlivejšie je, keď hoaxy šíria samotní lekári 02 - Modified: 2021-03-08 20:37:18 - Feat.: 0 - Title: Imunológ Miloš Jeseňák: Toto ochorenie nesú veľmi ťažko najmä mladé pacientky 03 - Modified: 2021-03-08 20:33:43 - Feat.: 0 - Title: Miloš Bubán: Hrozná pravda je, že úmrtia na rakovinu hrubého čreva by nemuseli byť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 21:00