StoryEditor

Okrúhly stôl Zdravotníckych novín: V systéme verejného zdravotného poistenia sú diery. Pomohla by jedna poisťovňa?

23.06.2022, 19:30

Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zdravotným poisťovniam vyčíta, že si v dobrých časoch netvorili rezervy.

Hrozba zavedenia unitárneho systému, krížové vlastníctvo či nepredvídateľnosť financovania systému. To boli hlavné témy Okrúhleho stola zdravotníctva pod záštitou Zdravotníckych novín.

Na diskusii sa zúčastnili predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Renáta Blahová, riaditelia všetkých troch zdravotných poisťovní, Richard Strapko (VšZP), Martin Kultan (Dôvera), Michal Špaňár (Union) a analytik INESS Martin Vlachynský. Na diskusiu bolo pozvané aj MZ SR, ale účasť odmietlo.

Poslalo len písomnú reakciu, že „aj keď sa v PVV nachádza hmlistá zmienka o unitárnom systéme, nikto na tom nepracuje, ani na politickej úrovni sa to nerieši“.

Na úvod sa moderátor obrátil na predsedníčku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou s otázkou, akými zdrojmi disponujú momentálne zdravotné poisťovne. „Čo sa týka objemu peňazí, ten je v absolútnej hodnote dosť veľký, takmer 6 miliárd eur zdravotných odvodov ročne pretečie cez tri zdravotné poisťovne. Napriek tomu, že je to veľká časť peňazí, takmer tretina rozpočtu verejnej správy SR, tento sektor nie je regulovaný,“ uviedla na úvod šéfka úradu.

Výdavky na zdravotníctvo

Ako dodala, čo sa týka porovnania vo vzťahu k iným krajinám, často sa spomína Holandsko, podľa štatistiky v pomere k HDP sú výdavky na zdravotníctvo na Slovensku v pomere 7,7 percenta.

„Ak očistíme údaje o výdavky na dlhodobú zdravotnú starostlivosť, ktorá u nás na nejaké malé výdavk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-14 15:09:26 - Feat.: 0 - Title: Okrúhly stôl Zdravotníckych novín: Budeme mať len jednu zdravotnú poisťovňu? 02 - Modified: 2022-05-20 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní: Zdravotné poisťovne dnes opäť nevedia, čo majú očakávať
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 17:22