V roku 2012 zverejnila skupina amerických vedcov výsledky zásadného experimentu. Skúmal dve stovky dospelých ľudí sa stresujúcim životným štýlom a veľkým rizikom kardiovaskulárnych ochorení a infarktu. Časť z nich výskumníci poslali na kurz meditácie a motivovali ich, aby v nej pokračovali aj po jeho skončení. Inak im žiadne zmeny životného štýlu neodporučili. Po piatich a pol rokoch zistili, že zdravotné riziká sa u nich znížili až o 48 percent. "Meditácia výrazne znížila riziko predčasnej smrti, infarktu myokardu, vysokého krvného tlaku aj psychosociálnych stresových faktorov," píše sa v závere štúdie. Nasledovalo ju mnoho ďalších, ktoré potvrdili, že meditácia znižuje stres, a teda aj s ním spojené zdravotné problémy. Vplyv meditácie a relaxačných techník na krvný tlak zaujímal napríklad aj amerického kardiológa Randyho Zusmana, ktorý ich odporúčal svojim pacientom a priebežne meral ich výsledky. Dve tretiny pacientov mali už po troch mesiacoch meditácie výrazne nižší tlak a potrebovali menej liekov.Pixabay
StoryEditor

Starostlivosť o pacientov s infarktom počas druhej vlny ostala na špičkovej úrovni

Od roku 2007 sa na Slovensku periodicky organizuje národný prieskum manažmentu pacientov s infarktom myokardu. Tento register organizuje Slovenská kardiologická spoločnosť pod názvom SLOvenský register Akútnych Koronárnych Syndrómov (SLOVAKS).

V roku 2021 bola uzavretá analýza manažmentu pacientov s akútnym infarktom myokardu (STEMI) v roku 2021, konkrétne z obdobia október až november, teda z obdobia vrcholiacej druhej vlny pandémie COVID-19. Do prieskumu sa zapojilo 36 slovenských nemocníc a všetkých 7 slovenských kardiocentier.

Manažment STEMI

Napriek mnohým komentárom o krízovej situácii slovenského zdravotníctva je potrebné konštatovať, že starostlivosť o akútnych kardiologických pacientov je v posledných rokoch na veľmi vysokej, medzinárodnej úrovni.

O to viac bolo zaujímavé sledovať dosah druhej vlny pandémie COVID-19 na manažment týchto pacientov, keďže logicky sa dali očakávať zhoršené parametre, a to predovšetkým v dôsledku zhoršenia časových intervalov emergentnej liečby pri týchto stavoch.

Interakcia s manažmentom STEMI teoreticky prebiehala na úrovni pacientov aj na úrovni zdravotníckeho systému.

Kampaň „zostaňte doma“ mohl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:36