Úrad verejného zdravotníctva SR ponúka tipy na zdravšie alternatívy vianočného hodovania. Zároveň odporúča štyri potraviny, ktoré počas sviatkov prospejú zdraviu. Vyzýva tiež ľudí, aby cez Vianoce nepodľahli lenivosti, ale aby sa hýbali. Ako poznamenal úrad, hodina pohybu denne pomôže tráveniu a zlepší náladu.
Jednou zo štyroch potravín prospešných pre zdravie je med, ktorý obsahuje minerály a množstvo vitamínov vrátane B1, B2, B6, B12, C, A a E. „Je vhodné ho konzumovať počas zimných mesiacov, pretože posilňuje imunitu. Vďaka 70- až 80-percentnému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžite energiu,” informuje úrad.
Ako ďalší tip na zdravú potravinu uvádza cesnak, ktorý podporuje ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami a priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Zdrojom vitamínov sú aj ryby, na ktorých prípravu úrad odporúča uprednostniť dusenie pred vyprážaním. Na trávenie pomôže tiež kyslá kapusta.
Koláče nezapíjajte osladenou kávou
„K sviatočnému stolu síce obvykle patrí hojnosť, no nemala by byť na úkor vášho zdravia. Skúste preto tento rok urobiť niekoľko menších či väčších zmien pri príprave či servírovaní obľúbených jedál,” navrhuje úrad.
Namiesto ťažkých krémových zákuskov môžete zvoliť zdravšie druhy, napríklad ovocné či tvarohové. Sladký koláč nezapíjajte sladeným nápojom, ale uprednostnite radšej kávu, čaj alebo iný nesladený nápoj.
„Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa. Do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia.Uprednostnite orechy nepražené a nesolené,” dodáva úrad.
Radí tiež vymeniť suroviny v tradičných sladkých reseptoch za zdravšie alternatívy. „Namiesto bielej múky vyskúšajte napríklad špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú. Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím. Pri varení a záverečnej úprave jedál menej soľte, soľ môžete nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami. Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom,” radí úrad.
Mliečnu čokoládu vymeňte za kvalitnú horkú s obsahom kakaa vyšším ako 70 percent. Úrad upozorňuje, že koláčik neskoro večer nie je vhodný. „Dajte si ho radšej cez deň, keď ho ešte máte šancu spáliť fyzickou aktivitou,” uvádza úrad.