StoryEditor

Nebojte sa stredného veku. Ako byť fit aj po päťdesiatke?

14.05.2024, 00:00

Cítite pri rannom vstávaní z postele a následnom pohľade do zrkadla z roka na rok čoraz menej sebadôvery? Žiadne strachy, váš vek je len odrazom zažitých skúseností. Pohyblivý, atraktívny a plný energie môžete byť aj po štyridsiatke či päťdesiatke. Pravdaže, vyžaduje si to správne nastavenie - základom je zdravý životný štýl a pomôžu aj kvalitné výživové doplnky.

Možno si teraz vaše telo berie späť, čo ste mu v mladosti vzali. Búrlivé roky na vysokej škole, nedostatok pohybu, zanedbávanie starostlivosti o zovňajšok a fajčenie či nadmerné slnenie je už za vami. Už viete, že potrebujete hýčkanie a opateru. Tak si ich doprajte naplno a dajte telu to, na čo už nestačí samo.

Platí to pre ženy aj mužov rovnako. Všetci potrebujeme dostatok spánku, preto odložte dve hodiny pred spaním mobil, otvorte si knihu a choďte spať postupne vždy o desať minút skôr. Namiesto auta sa do práce ráno prejdite, alebo vysadnite na bicykel. Starostlivo vytrieďte svoju stravu a namiesto polotovarov pridajte viac zeleniny, ovocia a vlákniny.

Viete však, čo ešte potrebujeme všetci bez rozdielu veku a pohlavia? Je to esenciálna bielkovina kolagén. Ten si naše telo vytvára samo, ale v dostatočnom množstve len do určitého veku. Okolo tridsiatky už množstvo vlastného kolagénu nemusí zvládať nároky tela.

image
Inca Collagen

Kolagén je pritom dôležitou súčasťou pokožky, kĺbových chrupaviek, ale aj ďalších rozmanitých tkanív v tele. Nachádza sa tiež v kostiach a zuboch. „Tvorí 30 % všetkých proteínov v organizme,“ dopĺňa dermatologička Jana Molčanová z kliniky Medoderm.

Kolagénu sa z týchto dôvodov zvykne hovoriť aj bielkovina mladosti. A ak jej máme nedostatok, môže sa to odzrkadliť nielen na častejších bolestiach kĺbov, ale najmä na pokožke, ktorá postupne stráca hydratáciu a pružnosť, objavujú sa vrásky, pigmentové škvrny, môže to mať vplyv aj na častejšie vypadávanie vlasov a slabšie nechty.

Čo s tým? Odborníčka v dermatológii má jasnú odpoveď: dnes už vďaka modernej biochémii máme k dispozícii hydrolyzované kolagény z dobytka alebo morských rýb, ktoré dokážu účinne doplniť vlastný kolagén. „V strednom veku sú tieto výživové doplnky nenahraditeľnou zbraňou v prevencii starnutia kože, nechtov, kĺbov a šliach. Najmä po 40. roku života je vhodné užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénových peptidov,“ uzatvára MUDr. Jana Molčanová.

Nie je však kolagén ako kolagén. Ak vám má pomôcť napríklad na rednutie vlasov, ktoré v strednom veku trápi množstvo žien, musí mať potrebnú kvalitu. Trh za posledné desaťročie zaplavilo množstvo produktov s príchuťami a farbivami, ktoré majú maskovať prirodzenú arómu kolagénu. Takéto doplnky však sotva pomôžu.

Kolagénové peptidy sú totiž častice, ktoré vznikajú štiepením molekúl kolagénu z vedľajších živočíšnych produktov. Štiepenie musí byť šetrné a taktiež na ne môže zle vplývať priveľa prídavných látok. Tie môžu narušiť proces správneho vstrebávania do organizmu.

Lepšou voľbou sú teda čisté kolagény, akým je aj česká značka Inca Collagen. Tento 100% čistý kolagénový hydrolyzát získava výrobca z morských rýb, ktoré majú navyše výhodu, že nevyžadujú tepelnú úpravu kvôli riziku prenosu chorôb.

Inca Collagen je prémiový kolagén mikronizovaný do formy prášku, nepotrebuje teda konzervanty a je balený sterilne do jednotlivých vrecúšok s dennou dávkou. Obsahuje až tri typy kolagénu - kolagén I., II. a III., pokryje teda potreby pokožky, chrupaviek i ďalších tkanív. Komplexný a certifikovaný výrobok si vďaka tomuto zloženiu získal za 9 rokov existencie viac než 250 tisíc spokojných zákazníkov.

„Svokre sme zaobstarali Inca Collagen na Vianoce a veľmi si ho chválila. Výborne jej pomohol na bolesti kĺbov a celkovo sa cítila lepšie. Tiež si chválila, že sa jej po kúre Inca Collagenom zlepšil stav pleti, nechtov aj vlasov.“ Milan Konečný

„Ja kolagén pijem rozpustený vo vode už rok. Začala som kvôli kĺbom, zdravé vlasy mám ako bonus.“ Eva Stadler

Inca Collagen nie je len pre ženy v strednom a zrelšom veku. Nezabúdajte, že kolagén medzi pohlaviami nerozlišuje, takže ho ocenia aj páni, ktorí chcú športovať s radosťou a posilniť svoju pokožku i vlasy.

image
Inca Collagen

Nedajte sa odradiť svojím vekom. So zdravým životným štýlom a užívaním 100% čistého morského kolagénu sa zaradíte medzi tých, čo zrejú s gráciou.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. júl 2024 22:48