StoryEditor

Koža si pamätá. Pribúdajú pacienti s rakovinou kože

12.08.2024, 00:00
Autor:
redred

Na nepriaznivý trend upozornila Union zdravotná poisťovňa.

Malígny melanóm kože a iné zhubné nádory kože boli v minulom roku evidované u viac ako 2000 poistencov ZP Union, ktorá upozorňuje na rastúce čísla. 

„Vieme, že nadmerné opaľovanie ľuďom nielen neprospieva, môže byť dokonca škodlivé. Pri plánovanom dlhšom pobyte na slnku jednoznačne odporúčame použie krémov s ochranným faktorom. Osobitnú pozornosť treba venovať deťom, ktorých koža je pri exponovaní slnečnému žiareniu ešte citlivejšia,“ uvádza lekárka MUDr. Ingrid Dúbravová, riaditeľka revíznych a zdravotných činností Unionu. „Odporúčame tiež absolvovať pravidelné preventívne vyšetrenia u dermatológa, ktorý skontroluje stav kože a materských znamienok, kedy je odhalenie možného začínajúceho zhubného procesupre úspešnú liečbu a samotnú prognozu kľúčové.“

image

Analýza: Koľko nás stojí rakovina? Pomôže nám v boji umelá inteligencia?

Na vznik melanómu významne vplýva ultrafialové žiarenie, naša koža zaznamenáva jeho pôsobenie aj z minulosti. Slnečné lúče sú v rozumnom množstve pre náš organizmus blahodárne, keďže sú dôležité pre syntézu D vitamínu. Ten hrá kľúčovú úlohu pri ukladaní vápniku do kostí a v primeranom množstve prispieva k zlepšeniu imunity, krvného obehu, pacientom s psoriázou alebo pri atopickkým exemom.

Na druhej strane, nadmerné slnenie je vyslovene škodlivé. Pamäť kože nám to vo vyššom veku môže „spočítať“, z tohto pohľadu je preto dôležité sa vyvarovať spáleniu už aj v detskom veku. Každé spálenie kože zvyšuje riziko, že sa na nej aj po dlhom čase môže objaviť melanóm alebo iná forma rakoviny kože. Preto je ochrana pred spálením veľmi dôležitá.

Najohrozenejší sú starší ľudia

Odborníci apelujú aj na to, aby sa nezabúdalo na pravidelné domáce samovyšetrenie znamienok, ideálne aspoň raz za mesiac, vyhnúť sa netreba ani pokožke vlasov či chodidiel a sledovať je treba aj zmeny na nechtoch. Skupinou s najvyšším výskytom rakoviny kože sú starší ľudia.

image

Rakovina kože, štatistika ZP Union

ZP Union

„V štatistikách vidíme, že najviac diagnostikovaných poistencov sme mali vo veku nad 60 rokov, len v minulom roku ich za Union zdravotnú poisťovňu bolo takmer 900. Odporúčame, aby ani seniori nepodceňovali ochranu pred slnkom, a v prípade pochybností neodkladali návštevu svojho všeobecného lekára, ktorý určí vhodnosť vyšetrenia u špecialistu,“ hovorí Mgr. Kristína Baluchová, hovorkyňa Unionu. Rakovina kože postihuje častejšie ženy než mužov.

01 - Modified: 2024-09-05 08:45:19 - Feat.: - Title: Zrazu sme vytvorili 12 ambulancií, hovorí manažér inovácií o telemedicíne 02 - Modified: 2024-09-03 12:20:43 - Feat.: - Title: VšZP musí opäť predložiť ozdravný plán 03 - Modified: 2024-05-09 07:39:13 - Feat.: - Title: Súkromné zdravotné poisťovne si vyplatili dividendy vyše 24 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-11 12:17:07 - Feat.: - Title: Prví pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním sú diaľkovo monitorovaní 05 - Modified: 2024-03-27 09:59:21 - Feat.: - Title: Riaditeľ ZP Union: Posuňme telemedicínu ďalej. Spúšťame diaľkový monitoring pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. september 2024 23:33