TASR
StoryEditor

V horúčavách netreba podceniť riziko úpalu a úžehu

09.07.2023, 17:00
Autor:
TASRTASR

Deti vo veku do šesť mesiacov netreba natierať krémami s ochranným faktorom, keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria.

V horúčavách je dôležité nepodceniť riziko úpalu a úžehu. V lete sa v exteriéri treba chrániť vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi či krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Upozornili na to odborníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia. Úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami až závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou, zvracaním,“ priblížili.

Postihnutého treba premiestniť do chladného prostredia, najlepšie chladnej miestnosti s vetraním a uložiť ho do stabilizovanej polohy.

„Zbavte ho nepotrebného oblečenia vrátane obuvi a ponožiek. Postupne ho ochladzujte, najlepšie obkladmi, nie sprchou alebo kúpeľom. Tekutiny mu podávajte po malých množstvách, najlepšie lyžičkou,“ ozrejmili odborníci.

Pri zhoršení stavu treba podľa nich privolať pomoc na linke 155 alebo 112.

Deti a slnko

Slnečnému žiareniu by sa vôbec nemali vystavovať deti mladšie ako jeden rok. „Deti do 6 mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom (SPF), keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie. Staršie deti je potrebné pri pobyte vonku opakovane natierať vhodnými krémami a vhodne obliekať," skonštatovala zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Pozor si podľa odborníkov treba dávať tiež na zvýšenú fyzickú námahu. „Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10.00 až 16.00 h obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny,“ povedali.

Riziká spojené s horúčavami podľa ich slov znižuje aj vhodné oblečenie.

„Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu," dodali.

01 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 02 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 03 - Modified: 2023-07-18 13:53:03 - Feat.: - Title: Na urgentnom príjme levickej nemocnice stúpol počet pacientov s dehydratáciou a úpalom 04 - Modified: 2023-07-09 06:47:25 - Feat.: - Title: Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách klesla vo všetkých krajoch 05 - Modified: 2023-06-18 13:52:37 - Feat.: - Title: Prisatého kliešťa treba odstrániť pinzetou, kvapkať ho olejom sa neodporúča
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. apríl 2024 02:23