trampolína
StoryEditor

Pediatri varujú pred rizikovým správaním na trampolínach. Pribúdajú komplikované zlomeniny

18.06.2022, 12:00
Autor:
(mt)(mt)

Úrazy pri skákaní hrozia nielen malým deťom s nedostatočnou stabilitou, ale aj deťom s nadváhou či oslabenou svalovou hmotou.

Lekári Národného ústavu detských chorôb upozorňujú na zvýšené riziko úrazov na trampolínach. V aprílu a máji ošetrili na tunajšom oddelení urgentného príjmu už 100 detí s úrazom na trampolíne. Z nich 30 detí utrpelo zlomeniny, 9 detí komplikované zlomeniny s nutnosťou operačnej liečby. Vývoj počasia nasvedčuje tomu, že tieto úrazy budú pribúdať. V teplom počasí deti trávia von viac času a hrozí viac zranení.

Stáva sa, že počas víkendu za pekného počasia lekári ošetria aj 12 – 14 detí s úrazom na trampolíne. „Najčastejšie sme ošetrovali deti v predškolskom alebo mladšom školskom veku, najmladšie z detí naraz nemajú ani dva roky,“ povedal MUDr. Marcel Brenner, primár Oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb. Časté sú zlomeniny predlaktia, lakťa alebo predkolenia, ale aj stavcov a úrazy hlavy neraz aj so zakrvácaním do mozgu.

Bez dozoru

Zvlášť nebezpečné je, ak sa malé deti hrajú na trampolíne bez dozoru rodičov alebo len v sprievode starších súrodencov. Rizikom je, ak na trampolíne súčasne skáče viac detí vrátane najmenších, ktorým chýba stabilita aj pri samotnom chodení. Tento fakt potvrdzujú aj vážne úrazy najmenších detí.

Trampolína je zábavný prostriedok a pri jej používaní sa treba oboznámiť a dôsledne dodržiavať odporúčania a obmedzenia dané výrobcom a prevádzkovateľom. Lekári upozorňujú aj na zvýšené nebezpečenstvo, ak na trampolíne súčasne skáču deti a dospelí, prípadne malé deti spolu s veľkými.

Poškodenie rastových platničiek

„Dieťa padajúce po odraze nadol je ťahané smerom dolu gravitačnou silou. A zároveň rodič alebo staršie dieťa skočí na trampolínu a odráža sa nahor. Tieto proti sebe pôsobiace sily majú často za následok to, že dochádza k zlomeninám, mnohokrát komplikovaným,“ hovorí MUDr. Martin Lindák z Kliniky detskej chirurgie LF UK a NÚDCH.

Ako dodáva, nebezpečné sú tiež trampolíny, ktoré nie sú dostatočne ochránené sieťou, kedy dieťa môže vyletieť z trampolíny a dopadnúť na tvrdý a ostrý povrch, napríklad obrubník alebo dlažbu. „Vtedy ošetrujeme okrem zlomenín aj tržné rany, “ upozornil MUDr. Lindák.

„Podľa dostupných údajov zo zahraničných zdrojov rizikovou skupinou sú aj deti s nadváhou a oslabenou svalovou hmotou, ktoré si horšie riadia celkový pohyb na trampolíne. Rovnako viaceré práce poukazujú na riziko poškodenia rastových platničiek, nakoľko sa pri zlomeninách predkolenia lomná línia nachádza v oblasti rastovej platničky,“ doplnil primár Brenner.

01 - Modified: 2024-03-06 13:14:30 - Feat.: - Title: Kniha o zriedkavých chorobách pre deti obsahuje 25 kapitol s konkrétnou diagnózou 02 - Modified: 2023-06-22 14:23:39 - Feat.: - Title: Úrazov po páde z elektrickej kolobežky pribúda. Ide o vážne zranenia, upozorňujú lekári 03 - Modified: 2023-01-01 14:00:00 - Feat.: - Title: Úrazov spôsobených neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou bolo menej 04 - Modified: 2022-08-05 11:57:17 - Feat.: - Title: Výstavba denného stacionára pre deti s poruchami príjmu potravy pokračuje 05 - Modified: 2021-12-19 10:51:09 - Feat.: - Title: Detská onkológia na Slovensku dosiahla svetový úspech. Kliniku v Bratislave zaradili medzi špičku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 05:45