Avokádo je známe svojím vysokým obsahom tuku, menej známe je však tým, že pomáha aj pri jeho spaľovaní. Vysoké množstvo omega 9 mastných kyselín, ktoré sú zaradené do kategórie mono-nasýtených tukov, napomáha metabolickým procesom premeniť tuk na energiu.Pixabay
StoryEditor

Americkí kardiológovia zisťovali vzťah medzi avokádom a chorobami srdca. Výsledky prekvapili

19.04.2022, 17:25
Autor:
kš

Americká kardiologická asociácia nedávno zverejnila výsledky ich 30-ročného výskumu, v rámci ktorého zisťovali i vzťah medzi konzumáciou avokáda a rizikom kardiovaskulárnych príhod u dospelých v USA. 

Zistili, že dve porcie avokáda (alebo 80 gramov) týždenne môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení o 16 percent a ischemickej choroby srdca o 21 percent. 

Odborníci z Americkej kardiologickej asociácie dospeli k záveru, že nahradenie určitých potravín obsahujúcich tuk avokádom by mohlo znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdia bola publikovaná v časopise Americkej kardiologickej asociácie (Journal of the American Heart Association JAHA). Informoval o tom medicínsky portál Medical News Today.

„Dobré a zlé“ tuky

Kardiológovia z USA odporúčajú obmedziť päť až šesť percent príjmu kalórií z nasýtených mastných kyselín.  

Pre lepšie zdravie srdca ich taktiež preferujú nahradiť spolu s tzv. trans-tukmi  mononenasýtenými a polynenasýtenými tukmi (nazývajú sa aj ako „dobré tuky“). 

Ako napísal Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave na svojej stránke, nasýtené tuky, transmastné tuky a cholesterol v potrave môžu zvýšiť hladinu cholesterolu (napríklad živočíšne tuky, stužené tuky, tuky vo vyprážaných jedlách či tuky v sladkostiach). 

„Potraviny, ktoré udržujú nízku hladinu cholesterolu, zahŕňajú mononenasýtené tuky, ako sú orechy či olivový olej, polynenasýtené tuky, napríklad ryby i repkový olej a vlákninu rozpustnú vo vode (napríklad ovos, fazuľu a šošovicu), taktiež v odporúčanej miere ovocie a surová zelenina,“ spresnil úrad na svojom webe.

Podľa amerických kardiológov je avokádo bohaté práve na mononenasýtené a polynenasýtené tuky. „Štúdie zistili, že ich pravidelná konzumácia znižuje triglyceridy, cholesterol lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL cholesterol) a hladinu celkového cholesterolu,“ spresnil Medical News Today na svojej stránke.

Neznižuje ale riziko mŕtvice

Väčšina štúdií o konzumácii avokáda sa doteraz zamerala na kardiovaskulárne rizikové faktory.

P...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-15 11:55:39 - Feat.: - Title: Nedostupnosť kardiológov a vlažný prístup pacientov k zdraviu robí zo srdcového zlyhávania vážny zdravotný problém 02 - Modified: 2024-03-05 14:01:16 - Feat.: - Title: Budú sa meniť preventívne prehliadky? 03 - Modified: 2023-11-28 11:07:08 - Feat.: - Title: Vedci prvýkrát vyskúšali u ľudí génovú liečbu na zníženie hladiny LDL cholesterolu 04 - Modified: 2023-08-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Komentár: Aktuálne nastavenie preventívnych prehliadok u dospelých je absurdné. Komu tento stav vyhovuje? 05 - Modified: 2023-05-08 12:37:21 - Feat.: - Title: Srdcové zlyhávanie sa môže vyskytnúť u jedného z desiatich ľudí. Pacient o ňom nemusí vedieť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 09:39