StoryEditor

Top lekár v kardiológii: Je neprirodzené, aby deti bojovali o život

23.10.2023, 12:00
Autor:
klkl

Pol až jedno percento živo narodených detí má vrodenú chybu srdiečka, na Slovensku sú to ročne stovky detí, hovorí To lekár na Slovensku za rok 2023 v kardiológii.

Starostlivosť o detské srdiečka je úplne iná medicína ako v dospelej kardiológii. Mnohé deti sa do kardiocentra vracajú opakovane, a tak vznikajú veľké putá. Aj o tom hovorí víťaz v kategórii kardiológia, primár oddelenia detskej kardiológie MUDr. Martin Záhorec, PhD., z Detského kardiocentra v Bratislave.

Prečo ste sa rozhodli pre medicínu?

Tých dôvodov bolo viacero. Na strednej škole som si žil bezstarostný život, veľmi som nerozmýšľal nad nejakou kariérou, veľa som športoval a na to som sa orientoval, školu som však zvládal. Keď som mal 16 rokov, prišla revolúcia, a to bolo prvé precitnutie. Inšpirovalo ma aj to, že v medicíne ide o zmysel, a ja som zameraný na to, že všetko, čo robím, musí mať zmysel.

To bolo asi primárne, čo rozhodlo. V rodine sme lekárov nemali, ale mal som možnosť ísť sa pozrieť k profesorovi Simanovi, ktorý pôsobil v srdcovocievnom ústave, vtedy ešte na Partizánskej. Moji rodičia aj on boli totiž rodáci z Horehronia, otec ho poznal. A to bol ďalší impulz. Zároveň som chcel robiť s deťmi, vždy som mal k tomu blízko. Trénoval som deti tenis.

Takže to bol práve profesor Siman, ktorý vás inšpiroval ku kardiológii?

Áno. Po maturite som mesiac pracoval na Partizánskej ako sanitár na sálach, to bolo pre mňa fascinujúce a práca so srdcom bolo niečo, na čo som počas štúdia spomínal. Ďalším dôvodom bola patofyziológia a profesor Hulín a profesor Šimko, bolo pre mňa fascinujúce, ako funguje krvný obeh, z jednotlivých orgánových systémov ma vždy bavil najviac.

A keďže som chcel pracovať s deťmi, začal som zisťovať, kam by som mohol ísť a čo robiť, takže už počas školy som sa bol pozrieť aj v Detskom kardiocentre.

Keď vás tak počúvam, napadlo mi, ako sa sťažujú viacerí starší lekári na dnešných medikov, že už nemajú záujem robiť niečo mimo školy, nemajú záujem o komplikovanejšie odbory, nechcú robiť pediatriu ani chirurgické odbory. Hľadajú niečo, kde nie sú nadčasy ani nočné či víkendové služby. Nemáte problém nájsť mladých lekárov absolventov, ktorí by u vás chceli pracovať?

Zatiaľ s tým nemáme problém. Ale inak súhlasím s vami v tom, že sa mení povedomie, motivácia a angažovanosť pre komplikované veci v rámci medicíny, a možno nielen na úrovni medikov, ale celkovo v našom zdravotníctve chýba komplexnosť a vízia systematických riešení, ktoré prinášajú možnosť budovať komplexné programy. My máme zatiaľ slušný záujem medikov, skôr máme problém s pediatrami.

Pretože u mladých lekárov potrebujeme aj tak začať pediatriou, až potom sa môžu špecializovať na detskú kardiológiu ako nadstavbový odbor, nedá sa to robiť priamo po skončení lekárskej fakulty. Aj naše konkurzy sme vždy sko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-07 17:50:00 - Feat.: - Title: Popradskí kardiológovia vyšetrujú srdce špeciálnou metódou 02 - Modified: 2023-12-06 15:31:11 - Feat.: - Title: Primár detskej kardiológie: Je neprirodzené, aby deti bojovali o život 03 - Modified: 2023-11-22 13:27:25 - Feat.: - Title: Oprava srdcových chlopní bez otvárania hrudníka a bez mimotelového obehu 04 - Modified: 2023-10-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár v gynekológii a pôrodníctve: Gynekológia? Je rýchla, akčná a náročná 05 - Modified: 2023-10-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Top lekári na Slovensku za rok 2023: Ako vidia svoje ocenenia?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 02:40