StoryEditor

Top lekárka v detskej neurológii: Čas má pri diagnostike mnohých ochorení zásadnú úlohu

09.10.2023, 12:00

Je veľkým problémom, že detských neurológov je na Slovensku veľmi málo, hovorí Top lekárka za rok 2023 Stanislava Suroviaková.

Detskú neurológiu vníma síce ako náročný, ale nes­mierne zaujímavý a podnetný odbor pediatrie.

Podľa nej je veľkým problémom malý počet detských neurológov na Slovensku, ale na druhej strane vidí, že tento odbor budí u študentov medicíny záujem, hovorí MUDr. Stanislava Suroviaková, PhD. z Univerzitnej nemocnice Martin.

Prečo ste sa rozhodli študovať medicínu?

Počas štúdia na gymnáziu som inklinovala k humanitárnym predmetom a medicína bola tak prirodzeným rozhodnutím. Veľmi sa mi páčilo, že v sebe spája aj pomoc ľuďom. Takže rozhodnutie bolo jasné.

Mali ste inšpiráciu z domova? Máte v rodine lekára?

Nie, v blízkej rodine nemám žiadneho lekára.

Prečo ste si vybrali detskú neurológiu?

Už počas štúdia medicíny som vedela, že sa chcem v budúcnosti venovať pediatrii. Po ukončení štúdia som pracovala prvé štyri roky na detskom oddelení v Dolnom Kubíne. Tam som videla realitu fungovania detského oddelenia v malej nemocnici. S odstupom času to hodnotím ako pekný čas, ale pracovne som cítila, že sa potrebujem posunúť.

Počas predatestačnej cirkulácie pediatrie som dostala v Martine ponuku od prednostu prof. Bánovčina pracovať na Klinike detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin potom s ďalším smerovaním do detskej neurológie. Detský neurológ tu v tom čase chýbal. Vtedy som nemala úplne jasnú predstavu o tomto odbore, s obavami, ale aj očakávaním som ponuku prijala.

Ako sa to však niekedy v živote stáva, človek začne chápať mnohé súvislostí až s odstupom času. Dnes som prof. Bánovčinovi za túto pracovnú príležitosť veľmi vďačná. V detskej neurológii vidím síce náročný, ale nesmierne zaujímavý a podnetný odbor pediatrie.

Spomínate si, čím vám pediatria ulahodila, resp. prečo ste si vybrali starostlivosť o deti, a nie dospelých?

Neviem, vždy som to mala v sebe zakorenené, že práca s detskými pacientmi ma lákala viac ako práca s dospelými.

image

Top lekár Dalibor Murgaš z Univerzitnej nemocnice Martin: Deti by nemali poznať utrpenie

V rámci svojej praxe sa venujete diagnostike a liečbe neurologických pacientov v pediatrii. Čo je vaša srdcovka?

Na Klinike detí a dorastu v Martine sa venujeme spolu s kolegami širokému spektru neurologických ochorení u detských pacientov. Ak to môžem nazvať srdcovkou, tak určite sú to pacienti s komplikovanými diagnózami, u ktorých v diferenciálnej diagnostike krok za krokom pátrame po príčine ochorenia. Hoci to veľakrát stojí nesmierne veľa úsilia, ale som nútená sa aj vďaka týmto pacientom neustále vzdelávať a tým aj posúvať dopredu.

Môžete uviesť nejaký príklad komplikovanej diagnózy?

Spektrum komplikovaných diagnóz je v detskej neurológii veľmi široké. Mnohé neurologické ochorenia v detskom veku sú svojím výskytom vzácne, preto vyžadujú aj spoluprácu so špecialistami iných odborov, sú to napr. metabolické ochorenia, neuromuskulárne, epileptické encefalopatie, ale aj raritné neurodegeneratívne ochorenia.

S ktorými detskými neurologickými ochoreniami sa stretávate najčastejšie?

Medzi najčastejšie detské neurologické ochorenia, s ktorými sa stretávam v praxi, patria epilepsia, bolesť hlavy, zápalové ochorenia mozgových obalov a mozgu, ale u nás sa veľmi často stretávame aj s rôznymi kraniocerebrálnymi poraneniami.

Máte aj pacientov so spinálnou svalovou atrofiou?

Riešime diagnostiku týchto pacientov, ale liečba je potom smerovaná na iné centrá. Títo pacienti sú potom u nás monitorovaní v pravidelných intervaloch v spánkovom labora...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár v kardiológii: Je neprirodzené, aby deti bojovali o život 02 - Modified: 2023-10-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár v gynekológii a pôrodníctve: Gynekológia? Je rýchla, akčná a náročná 03 - Modified: 2023-10-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Top lekári na Slovensku za rok 2023: Ako vidia svoje ocenenia? 04 - Modified: 2023-10-05 07:11:38 - Feat.: - Title: Konferencia Zdravotníckych novín: Zdravotníctvo dostane finančnú injekciu 05 - Modified: 2023-10-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár Dalibor Murgaš z Univerzitnej nemocnice Martin: Deti by nemali poznať utrpenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. apríl 2024 09:59